Ik begrijp niet hoe het komt dat DRDGold nu maar 1,30 EUR noteert, bij een goudprijs van +/- 550 dollar. Twee jaar terug stond het aandeel ongeveer op 6 EUR, bij een goudprijs van 350 dollar. Bovendien waren de halfjaarresultaten goed en de vooruitzichten positief. Graag uw reactie a.u.b.
Uw analyse is niet helemaal correct. DRDGold, dat toen nog Durban Deep heette, zette zijn vorige topkoers neer in mei 2002, toen het aandeel op 5,59 USD afsloot. DRD profiteerde toen mee van een algemene hausse van de goudmijnaandelen, maar kon de koerswinsten toen niet vasthouden. Een van de voornaamste oorzaken hiervan is de sterkte van de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR), die in minder dan drie jaar tijd in waarde verdubbelde tegenover de USD.

Dit was een groot probleem voor alle Zuid-Afrikaanse goudproducenten, die het merendeel van hun kosten in lokale munt maken, maar de opbrengsten in USD uitgedrukt zien. DRDGold behoort tot de hardst getroffen bedrijven, omdat de meeste mijnen in portefeuille heel marginaal zijn, wat betekent dat ze een hoog break-evenniveau hebben (winst noch verlies).

Het voordeel van een hogere goudprijs werd dan ook meer dan tenietgedaan door de duurdere ZAR. De situatie voor DRD werd zelfs zo erg dat zo'n twee jaar geleden druk over een mogelijk faillissement werd gespeculeerd. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, maar het management moest wel zwaar het mes zetten in de activiteiten, wat tot de sluiting van o.a. de North West-activiteiten leidde (Buffelsfontein, Hartebeestfontein). De herstructureringskosten die hiermee gepaard gingen, wogen fors op het resultaat. Aan de koersdaling kwam uiteindelijk in mei vorig jaar een einde, waarna het aandeel in eerste instantie verdrievoudigde om nadien weer terug te vallen.

DRDGold wil de afhankelijkheid van het thuisland verminderen door investeringen in de rest van Afrika en Azië. Puur kwalitatief gezien - zowel op managementvlak als op het vlak van de activiteiten - is het bedrijf veruit de mindere van bijvoorbeeld Gold Fields en Harmony. Een investering in DRDGold heeft dus hoe dan ook een heel speculatief karakter.

In 'Het antwoord van de analist' antwoorden de analisten van het onafhankelijke beleggingsadviesblad Inside Beleggen wekelijks op een vraag van een bezoeker. Heeft u ook een vraag voor hen? Stuur een mail naar analist@standaard.be