De visie van ING op de markten (3)
Foto: *
De specialisten van ING België evalueren naar jaarlijkse gewoonte net voor de zomervakantie de vooruitzichten voor economie en beurs. Dit gebeurt vanuit macro-economisch oogpunt, waarna beloftevolle regio’s en sectoren aan bod komen. Met Steven Tollenaere, Personal Banker bij ING, gaan we deze week dieper in op de evolutie van de obligatiemarkten en de vooruitzichten voor de rente.
Kunnen we belangrijke bewegingen waarnemen op de rentemarkt?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 3 juli, ondanks de vertraging van de economie, de rente verhoogd. De ECB was daarmee de eerste belangrijke centrale bank die sinds het begin van de onrust op de financiële markten haar richttarief heeft opgetrokken. De ECB nam deze beslissing voornamelijk door de sterk opgelopen inflatie. De bank vreest immers dat hoge inflatie zal leiden tot loonsverhogingen, wat net als in de jaren ’70 zou kunnen leiden tot een opwaartse spiraal van lonen en prijzen.

Kunnen we nog meer verhogingen verwachten?

Hier spelen twee factoren een grote rol. De eerste is de economie. De slechte gang van zaken van de Amerikaanse economie waait over naar andere regio’s. In tijden van een vertragende economie zullen centrale banken geneigd zijn de rente te verlagen. Maar de economie is niet de enige factor, er is ook de hoge olieprijs. Deze zorgt voor hogere prijzen en dus een vermindering van de koopkracht. En inflatie noopt de centrale banken tot een rentestijging. In feite zijn de centrale banken aan handen en voeten gebonden: de rente verhogen vanwege inflatie of oog hebben voor de economie en de rente verlagen.

Welke factor gaat volgens jullie de doorslag geven?

Het feit dat de hoge inflatie het gevolg is van de invoer van dure olie, maar ook van voedsel, is belangrijk. Een renteverhoging heeft immers geen invloed op de Chinese vraag naar olie of rijst. De ECB wil met haar renteverhoging een duidelijk signaal geven dat zij altijd bereid is om hard op te treden, zelfs als dit ten koste zou gaan van de economische groei. Als de olieprijzen verder zouden stijgen, zal de ECB de rente wellicht nog eens verhogen. Onze economen verwachten dit echter niet. Op dit moment rekenen zij op een of meerdere renteverlagingen in 2009.

Wat met de rente op lange termijn?

Vandaag de dag houden de obligatiemarkten nauwelijks rekening met renteverlagingen door de ECB. Daarom verwachten wij dat het rendement op obligaties zal terugvallen, zodra duidelijk wordt dat de groei in de toekomst aanzienlijk zal afzwakken.

Als belegger is het belangrijk dat uw portefeuille correct inspeelt op al deze evoluties, niet enkel wat betreft het obligatiegedeelte, maar ook de verdeling tussen aandelen, obligaties en cash, rekening houdend met uw beleggingsprofiel en beleggingshorizon. Uw Personal Banker vertelt u er graag meer over.

(Dit artikel is een commerciële boodschap van ING. Elke week biedt ING u nieuw advies aan. Valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)