28 april

Ripley, een man van talent - Patricia Highsmith

Ripley is een van de intrigerendste figuren uit de misdaadliteratuur. Het drama begint met een persoonsverwisseling. Een rijke industrieel stuurt Ripley naar Italië om zijn zoon Dickie te bewegen naar Amerika terug te keren. Maar Ripley vermoordt Dickie en neemt zijn identiteit over. Hij moet Ripley spelen én de politie van zijn lijf houden. Ripley zet hoog in, erg hoog. Overspeelt hij zijn hand niet? Met ongelooflijke handigheid en precisie weet Patricia Highsmith de lezer te strikken in de netten van deze ondertussen ook door de verfilming legendarische ‘bad guy’. De duizelingwekkende intrige maakt van Ripley, een man van talent een hoogtepunt in het misdaadgenre.

‘Een beklemmende klassieker!’ - de standaard

Lees de eerste 3 pagina's

5 mei

Smilla’s gevoel voor sneeuw - Peter Høeg

Smilla Qaaviqaaq Japsersen, zevenendertig, de eigenzinnige dochter van een Eskimose zeehondenvangster en een rijke Deense arts, bijt zich vast in de zaak van de dood van het jongetje Esajas en raakt verwikkeld in een web van intriges. De ontknoping in het poolijs is weergaloos. Een adembenemende thriller, een messcherpe roman, en een meesterlijk portret van een vrouw in haar gevecht met een geheim.

‘De lezer raakt verstrikt in een web van boevenstreken die met steeds weer verrassende schokken worden ontsluierd.’ - de volkskrant

Lees de eerste 3 pagina's

12 mei

Spion aan de muur - John le Carré

De Berlijnse muur is het symbool van de scheiding tussen Oost en West. Na de bouw draaien geheime diensten aan beide kanten overuren. Geheim agenten worden ingezet als spionnen waarmee je ‘spelletjes’ kunt spelen. Alec Leamas, Brits geheim agent, zit midden in het spel. Maar hij is geen supermens. Niets menselijks is hem vreemd wanneer hij verliefd wordt op het communistische meisje Liz. Tussen de twee ontwikkelt zich een aangrijpende liefde. Een verboden liefde, zo zeggen de politieke verhoudingen.

‘Een meesterwerk, over de geheim agent als wegwerpmens, met vergetelheid als vaste beloning. Topklasse!’ - vrij nederland thrillergids

Lees de eerste 3 pagina's

19 mei

Het moordende testament - Jonathan Coe

Het moordende testament is de even vlijmscherpe als lichtvoetige kroniek van de Britse familie Winshaw van Winshaw Towers: ‘het gemeenste, inhaligste, wreedste stelletje mes-in-de rugstekers en schofterige centenschrapers dat ooit over het aardoppervlak kroop’, aldus de oude Mortimer Winshaw. Een raadselachtige oorlogsepisode uit 1942 krijgt decennia later vat op de familie dankzij de vasthoudende, gekke tanta Tabitha. Aan de jonge biograaf van de Winshaws, Michael Owen, valt de taak toe het wespennest van deze familiegeschiedenis te betreden. Het kan niet uitblijven dat hij daarin niet alleen de verfoeide Winshaws op zijn weg vindt, maar ook zichzelf voortdurend tegenkomt.

‘Een van de meest expliciete maatschappijkritische romans van de afgelopen jaren en een van de meest amusante boeken van de recente Engelse literatuur.’ - Trouw

Lees de eerste 3 pagina's

26 mei

Tot op het bot - Anthony Bourdain

Er is het een en ander mis in het Dreadnought restaurant in New York: de chef is een junkie, de maffia probeert te infiltreren en de eigenaar wordt geschaduwd door de fbi. Ondertussen streeft onderchef Tommy – de onschuld zelve maar wel betrokken bij de maffia – naar de perfecte Portugese vissoep. Tommy is een veelbelovende jonge chef die op het verkeerde moment een verkeerde loopbaanbeslissing neemt in het restaurant van zijn oom in Little Italy. Als een huurmoordenaar, slechts gekleed in vershoudfolie, een informant doodt en fileert in de afwasstraat is voor Tommy de maat vol.

‘Culinaire hoogstandjes afgewisseld met gruwelijke gewelddadigheden. Bourdain weet waar hij over schrijft.’

- algemeen dagblad

Lees de eerste 3 pagina's

2 juni

The New York Trilogie - Paul Auster

Drie boeken vormen samen de fenomenale New York Trilogie, het boek waarmee New Yorker Paul Auster zichzelf meteen op het hoogste niveau van de literatuur plaatste. Zijn liefde voor zijn stad en zijn voorliefde voor de mystery novel komen hier perfect samen. Auster spint een spannend web van mysteries rond identiteit en verdwijnen. Niets is wat het lijkt in de volstrekt originele wereld van Paul Auster.

‘Voor al wie gek is op een goede ‘detective’ én op geweldige Amerikaans fictie.’ - the sunday times

Lees de eerste 3 pagina's

9 juni

Cuba Libre - Elmore Leonard

Ex-bankrover Ben Tyler wil snel en veel geld verdienen. Met de hete adem van de wet in zijn nek neemt hij het aanbod van zijn vriend Charlie Burke aan om wapens naar Cuba te smokkelen. Ze hadden echter geen slechter moment kunnen uitzoeken. De VS, vastbesloten Cuba te bevrijden, heeft zijn oorlogsschip de USS Maine naar Havana gestuurd. Dat maakt het voor Ben en Charlie niet gemakkelijk om ambtenaren om te kopen en de verraderlijke suikerbaron Roland Boudreaux aan zijn afspraak te houden. Erger nog, Ben belandt in de gevangenis. Maar de bloedmooie minnares van Boudreaux wil hem bevrijden.

‘Ik ben een ontzettende fan van Elmore Leonard. Hij heeft een perfecte stijlbeheersing, goede dialogen en daarbij ook nog schitterende plots.’ - tom lanoye

Lees de eerste 3 pagina's

16 juni

Tot ziens Mr. Marlowe - Raymond Chandler

Detective Philip Marlowe leert Terry Lennox kennen, een jonge, maar aan de drank verslaafde fi lmster. Marlowe heeft een zwak voor Lennox. Daarom probeert hij zijn nieuwe vriend te helpen wanneer die in een vreemd en moeilijk zaakje verwikkeld raakt. Maar heeft Marlowe niet voor de eerste keer in zijn leven zijn vertrouwen aan de verkeerde man geschonken?

‘Philip Marlowe blijft de perfecte privédetective.’ - Los Angeles Times

Lees de eerste 3 pagina's

23 juni

De Peetvader - Mario Puzo

In het broeierige New York – het decor voor zwendel, afpersing, intimidatie en moord – regeert de onverbiddelijke maffiabaas Don Vito Corleone met strakke hand. Hij wordt daarbij geholpen door zijn ambitieuze zoons Sonny, Fred en Michael. Het misdaadimperium van de Corleones reikt van de sloppen van New York via de kustvilla’s van Long Beach tot in het verre vaderland Italië. En in dit hele rijk is er maar één de baas: Don Vito, de peetvader, de ‘capo di tutti capi’. Een meesterlijk boek dat later schitterend verfilmd werd door Francis Ford Coppola.

‘Het hoogtepunt van het maffiagenre werd bereikt toen Puzo zijn wereldwijde bestsellers schreef, De Peetvader en De Siciliaan.’ - nrc handelsblad

Lees de eerste 3 pagina's

30 juni

Strikt vertrouwelijk - James Ellroy

Los Angeles, 16 april 1953. Drie mannen gaan de Nite Owl Coffee Shop binnen. Ze schieten drie werknemers en drie klanten dood. Verdachten ontsnappen later uit de gevangenis en worden ook doodgeschoten. Is dit een gangsteroorlog? Een seriemoordenaar? Pornomoorden? Strikt vertrouwelijk, verfilmd door Curtis Hanson als LA Confidential, is een overrompelend epos over corruptie en samenzweringen in het even stijlvolle als verderfelijke Los Angeles van het begin van de jaren vijftig.

‘Onweerstaanbaar! Je leest door tot het uit is.’ - time out

Lees de eerste 3 pagina's