Het ‘goedkope’ Fortis
Al maanden worden aandelenbeleggers gepaaid met de geruststellende boodschap dat de aandelen ‘goedkoop’ zijn. Het is met andere woorden dé moment om toe te slaan. Wie nu koopt, kan op beide oren slapen. Over enkele maanden en in het slechtste geval enkele jaren kunnen stevige beurswinsten worden gerealiseerd. Als diezelfde specialisten of analisten niet als vorig jaar vergeten op tijd te vertellen dat het moment is aangebroken om die winsten veilig te stellen.
Maar hoe kunnen we bepalen of een beurs ‘duur’ dan wel ‘goedkoop’ is? Daar zijn een aantal waarderingscriteria voor. Helaas zijn daar ook parameters zijn die nog onbekend zijn en dus moeten geschat worden.

Eén voorbeeld maakt alles duidelijk: Fortis. Toen de koers begin vorig jaar nog boven de 30 EUR prijkte, werd het aandeel nog algemeen aangeprezen omwille van de lage waardering: lage koerswinstverhouding, koers delen door de (verwachte) winst per aandeel en hoog dividendrendement, het dividend gedeeld door de koers.

De Belgische bank- en verzekeringsgroep noteerde op basis van de gemiddelde winstschatting van de analisten met een verwachte koerswinstverhouding (afgekort k/w) van 10. Maar die ramingen werden gemaakt voor de kredietcrisis en waren dus veel té optimistisch.

Want nu de koers meer dan gehalveerd is en we de resultaten van vorig jaar kennen, blijkt dat Fortis nog steeds met een k/w van 10 op winstbasis 2007 en dat de bankverzekeraar 80% van de ‘onderliggende’ winst nodig heeft om het dividend te kunnen handhaven.

En we weten nu al zeker dat er voor het eerste kwartaal opnieuw afschrijvingen nodig zijn. Ook bij Fortis. We blijven dus vrezen dat de winstschattingen nog steeds té hoog liggen en dat er ondanks de optisch lage koers nog niet meteen grote winsten zullen geboekt worden met het Fortis-aandeel en het overgrote deel van de andere financiële aandelen. Neen, we vrezen dat Fortis nog enige tijd ‘goedkoop’ zal blijven.

Danny Reweghs
Directeur Strategie Inside Beleggen