Na tien jaar valt het doek over de succesvolle Amerikaanse serie Friends. Niet dat de Vlaamse kijker er meteen iets van zal merken, maar in de Verenigde Staten wordt deze maand de laatste aflevering van het allerlaatste seizoen ingeblikt. Hoe de grote finale afloopt, is nog een goed bewaard geheim. Maar de producers doen er alles aan om het afscheid van de vrienden op te kloppen tot en van de grootste mediagebeurtenissen uit de Amerikaanse televisiegeschiedenis.
Ruim twee uur zal de allerlaatste aflevering van Friends duren. De acteurs duiken deze maanden voor het laatst samen de studio in, de uitzending in de Verenigde Staten is voorzien eind mei, net voor het begin van het zomerseizoen. De Europese kijkers moeten nog een poosje geduld oefenen vooraleer ze de definitieve afloop kennen. En ze hoeven er ook niet voor te vrezen dat ze twee uur lang op de slotscène moeten wachten. De Amerikaanse traditie wil dat zo’n belangrijke aflevering om de haverklap voor reclame wordt onderbroken. Maar de kassa moet tot de laatste snik blijven rinkelen, voor een spotje van dertig seconden moet de ronde som van 2 miljoen dollar betaald worden.

1,1 MILJOEN EURO PER AFLEVERING

Geld is de acteurs noch de producenten van Friends ooit vreemd geweest. Voor de zender NBC was Friends een successerie die zijn gelijke niet kent. Voor het tiende seizoen kregen de acteurs het gigantische bedrag van 1,1 miljoen euro per aflevering. De Amerikaanse televisiebazen kropen letterlijk op hun knieën voor de acteurs. Jennifer Aniston prijkte vorig jaar zelfs op nummer één in de lijst van ’s werelds rijkste en machtigste personen van het gezaghebbende tijdschrift Forbes. Daarmee liet ze andere bekenden als Oprah Winfrey en Paul McCartney ver achter zich. Maar ook enkele van haar collega’s deden het niet mis. Matthew Perry stond op de 25ste, Lisa Kudrow op de 30ste en Courteney Cox op de 41ste plaats.

Nu het einde in zicht is, beginnen de acteurs zich zeer sympathiek te gedragen. In de Oprah Winfrey Show komen ze één na één hun spijt betuigen over het einde. Jennifer Aniston begon zelfs te huilen. ,,Het was een confrontatie met de realiteit, ons liedje is bijna uit'', zei ze na afloop. Over haar toekomst na Friends zei ze bijzonder weinig en dat geldt overigens voor alle acteurs. Ze hebben allen de mond vol over een filmcarrière, maar van concrete plannen is voorlopig geen sprake. Jennifer Aniston en Courteney Cox willen overigens eerst een gezinnetje stichten. Matt Leblanc is de enige die echt weet wat hem te wachten staat. Hij speelt opnieuw de rol van Joey in een spin-off.

GAAT PHOEBE TROUWEN?

De vraag die alle fans bezighoudt, is natuurlijk hoe de reeks afloopt. Op dit ogenblik kent niemand het antwoord. Nochtans stond hier en daar al te lezen dat Phoebe gaat trouwen met Joey en samen met Monica en Rachel en een derde bruidsmeisje naar het altaar stapt. Maar op het laatste ogenblik neemt Joey samen met het onbekende bruidsmeisje de benen.

Maar wie nu denkt dat hij niet meer hoeft te kijken, heeft het mis. Er worden drie mogelijke eindscènes opgenomen; pas enkele dagen voor de laatste aflevering wordt beslist welke scène het haalt. Zelfs de acteurs kennen de finale op voorhand niet. Maar over één ding is iedereen het eens: het zal die avond heel stil zijn in de Amerikaanse straten.