HET ANTWOORD VAN DE ANALIST. Fortis en KBC: kopen of verkopen?
Ik kocht in januari 2007 zowel Fortis als KBC aandelen, omdat ze toen werden aangeprezen als koopwaardig. Mijn tijdshorizon is 3 tot 5 jaar. Houd ik ze of verkoop ik ze?
Antwoord: Inside Beleggen is als sinds begin dit jaar heel voorzichtig voor de financiële aandelen. Voor velen zijn financiële aandelen zogenaamde goede huisvaderaandelen. Fout uiteraard, deze waarden zijn uitermate cyclisch, of met andere woorden afhankelijk van een conjunctuur of investeringsklimaat.

Los van de kredietcrisis of de subprimeproblemen hebben de financiële aandelen al een paar maanden geleden de top van de hoogconjunctuur bereikt. In beurstermen zitten de bank- en verzekeringaandelen niet meer in een correctiefase, maar eerder al in een berenmarkt, een periode van langdurig dalende koersen.

De sfeer is bovendien grimmig. Zakenbank Morgan Stanley biechtte gisteren nog niet alleen abominabele cijfers op, de directie is er ook nog eens van overtuigd dat de crisis niet één of twee kwartalen zal duren, maar eerder het dubbele, een jaar dus.

Bovendien zien we niet in hoe de banken goede operationele resultaten zullen kunnen publiceren als we weten dat er amper verschillen zijn tussen de korte- en de langetermijnrente. Bovendien is de hypothecaire markt, die lang de groeimotor van de banken was, over zijn hoogtepunt heen. Ook de voorzieningen blijven ondanks de moeilijkere marktomstandigheden op een te laag niveau.

Ondanks de fikse daling van de meeste financiële aandelen zien we geen argumenten om deze waarden nu al op te pikken. Het ‘mooie’ dividendrendement van een aantal financiële aandelen is een drogreden. Wat zijn we bijvoorbeeld met een dividend van 1,16 euro voor Fortis als de koers sinds de toppen en in een paar maanden tijd gezakt is met 17 euro?

KBC is te behouden voor de lange termijn. Voor Fortis behouden we ondanks de forse correctie ons afbouwenadvies.


Alain Deneef,
Hoofdredacteur Inside Beleggen en CashIn 'Het antwoord van de analist' antwoorden Danny Reweghs en Alain Deneef van beleggingsadviesblad Inside Beleggen wekelijks op een vraag van een bezoeker. Heeft u ook een vraag voor hen? Stuur een mail naar analist@standaard.be