HET ANTWOORD VAN DE ANALIST. Hoe kunnen we profiteren van de lage dollar?
Hoe kunnen we profiteren van de lage dollar? En wat te doen met de farmasector?
Het klopt dat de dollar op een historisch dieptepunt staat tegenover de euro. Je kan er overigens niet naast kijken, want het is voorpaginanieuws in alle kranten. Maar dat wil nog niet automatisch zeggen dat dollarbeleggingen vanaf nu goede beleggingen zullen zijn.

We vrezen dat dit een structureel fenomeen is, waar hele goede redenen voor zijn. Vooreerst is er de met schulden overladen economie, die verslaafd is aan krediet. Wat we de voorbije weken en maanden hebben gezien is nog maar het begin van het uiteenspatten van de Amerikaanse kredietzeepbel. De Verenigde Staten hebben vandaag al de laagste groei van de Westerse wereld en dat zal over wat langere termijn bekeken ook zo blijven, vrezen we. De economische en financiële fundamentals van Amerika zijn té zwak om echt beter te doen.

Daarnaast slinkt het rentevoordeel van de dollar tegenover andere munten, op kop de euro. De Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) heeft de basisrente al eens fors verlaagd (50 basispunten), terwijl de ECB (Europese centrale bank) nog eerder denkt aan verhogen dan verlagen. Dus fundamenteel en op langere termijn bekeken, vrezen we dat we het dieptepunt voor de dollar tegenover de euro nog niet hebben gezien.

Uiteraard zullen er periodes zijn van een aantal maanden dat de dollar stijgt tegenover de euro, maar zijn voor ons slechts opwaartse correcties in een dalende langetermijntrend. En vermits u over fondsen spreekt (een langetermijnbeleggingsinstrument), zijn die periode van dollarappreciatie té kort om daar op in te spelen. We beperken dus nog steeds dollarposities.


De farmasector heeft dit gemeen met de dollar dat de perceptie ook erg negatief is. De sector had een favorietenstatus eind jaren negentig van zekere groei en werd erg hoog gewaardeerd door de markt. De voorbije jaren hebben we daarin een dramatische ommekeer gezien en wordt de farmasector vandaag een stuk onder het marktgemiddelde gewaardeerd.

De grootste farmabedrijven zoals Pfizer, Sanofi-Aventis en GlaxoSmithKline worden vandaag gewaardeerd tegen koerswinstverhoudingen van 11 à 12. 'C'est du jamais vu'. We zijn dan ook van oordeel dat de markt nu overdrijft aan de andere kant: van overdreven optimisme zijn we geëvolueerd naar overdreven pessimisme.

Alle klemtonen liggen op patentverval van belangrijke medicijne, dodelijke slachtoffers door inname van geneesmiddelen, zware generische concurrentie en weigeringen van de controleautoriteiten om nieuwe geneesmiddelen op de markt toe te laten. Dat klopt allemaal en verklaart de terugval, maar het is een té eenzijdig negatief beeld. De pijplijnen van de farmareuzen zijn helemaal niet leeg, er is nog ruimte voor kostenbesparingen, eigen aandelen worden massaal ingekocht, dividenden fors verhoogd, er is heel veel cash voor gerichte overnames, enz....

We denken dat de sector de komende 3 à 5 jaar de markt aangenaam zal verrassen en er niet zo slecht aan toe is als beleggers vandaag geloven. De genoemde 3 topaandelen of een gespreid farmabeleggingsfonds komen vandaag dan ook zeker in aanmerking voor aankoop.


Danny Reweghs
Directeur strategie Inside BeleggenIn 'Het antwoord van de analist' antwoorden Danny Reweghs en Alain Deneef van beleggingsadviesblad Inside Beleggen wekelijks op een vraag van een bezoeker. Heeft u ook een vraag voor hen? Stuur een mail naar analist@standaard.be