Eén van de opties is natuurlijk de zon. Zonne-energie op een zo rendabel mogelijke manier omzetten in bruikbare energie, dat is één van de grootste uitdagen waar de wetenschap mee wordt geconfronteerd. Deze omzetting kan gebeuren via zonnepanelen, opgebouwd uit zonnecellen.

De vraag vanuit de industrie voor zonnecellen overtreft al jarenlang het aanbod en deze trend zal zich in de toekomst ongetwijfeld nog duidelijker aftekenen. De Amerikaanse broker Salomon Smith Barney voorspelt een razendsnelle groei van de zonnecellen, vooral nu de Amerikaanse overheid haar schouders onder de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen heeft gezet. Zonnecellen zijn al in staat om een deel van onze energievoorziening in te vullen.

Nog niet rendabel

Voorlopig ligt de kostprijs van elektriciteit die op basis van zonnecollectoren wordt gewonnen meestal nog boven die van gewone 'elektriciteit', maar daar zal eerder vroeg dan laat verandering in komen. Grote bedrijven als Royal Dutch en BP hebben de markt ontdekt en zetten hun beste wetenschappers aan het werk om de technologie op punt te stellen.

Ook ons land doet mee, met bijvoorbeeld Photovoltech uit Tienen als één van de spelers op de markt. Deze dochter van Total, Suez/Electrabel en IMEC maakt fotovoltaïsche cellen die de basis van zonnepanelen vormen.Ga terug naar boven


<< Brandstofcellen | Naar overzicht | Biobrandstoffen >>