De bonden wachten op meer informatie van de directie. Het personeel reageert vrij gelaten.

In een reactie op de aankondiging van een grote wereldwijde herstructurering bij UCB, waarbij in België mogelijk meer dan 550 banen verloren gaan, laten vakbondsafgevaardigden weten dat dit 'alweer een zware klap is voor de werkgelegenheid'.

De herstructurering zou in België gevolgen kunnen hebben voor 130 arbeidsplaatsen in Brussel en 425 in Eigenbrakel. Hoewel de vakbonden het slechte nieuws verwacht hadden, staat het hoge aantal getroffen banen volgens hen niet in verhouding tot de situatie waarin het bedrijf verkeert.

UCB onderstreept dat België een belangrijk strategisch platform blijft voor de algemene expansie van UCB in de toekomst. Maar die uitspraken verzachten volgens de vakbonden de schok voor het personeel geenszins. 'Bedrijven schakelen over op wegwerparbeid. Ze dumpen het personeel even snel als ze nieuwe mensen aanwerven', klonk het gisteren cynisch.

De vakbonden beslisten meteen dat ze in een gemeenschappelijk front gaan reageren voor de twee getroffen sites in België. Gisteren waren er zowel in Brussel als Eigenbrakel al personeelsvergaderingen gepland, die volgens de bonden druk werden bijgewoond.

Maar veel konden de bonden het personeel van UCB nog niet vertellen. 'We hebben nog geen toegang gekregen tot het dossier met de basisinformatie', zegt Bernadette Mussche van de socialistische BBTK. 'Zoals altijd hebben wij ook in dit dossier vooral de procedure en de wet-Renault uitgelegd.'

Het personeel van UCB reageerde vrij gelaten. 'De mensen zijn erg geïnteresseerd. Maar er is nog veel onduidelijkheid. Komt er bijvoorbeeld een regeling voor vrijwillig vertrek? Dat weten wij niet. Het is daarom nog veel te vroeg voor acties.' (nta)