Bedrijven matig tevreden over stagiairs
Karel Van Eetvelt.pdw
Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Meer dan de helft van de bedrijven is niet tevreden over zijn stagiairs.

ondernemen

Dat blijkt uit een onderzoek van de zelfstandigenorganisatie Unizo.

Ondernemers werken graag samen met scholen, uit maatschappelijk engagement, maar ook omdat het een uitstekend wervingskanaal is. Vier op de vijf bedrijven zeggen sneller iemand in dienst te nemen die elders praktijkervaring heeft opgedaan.

Stages zijn dus belangrijk, maar in de praktijk loopt het niet zo vlot. Meer dan de helft van de bedrijven zegt moeilijk stagiairs te vinden. Het internetforum dat de overheid daarvoor lanceerde, is volgens Unizo nog niet bekend genoeg.

'Het aanbod van stagiairs is ook te klein', zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. 'Als we er niet in slagen om meer jongeren te interesseren voor technische richtingen, moeten we stages verplichten in alle richtingen.'

De ondernemers die wel een stagiair vinden, zijn in minder dan de helft van de gevallen tevreden. 'Veel stagiairs hebben niet de juiste attitude', zegt Van Eetvelt. 'Het is niet meer vanzelfsprekend dat je hard moet werken om er te komen. Ondernemers moeten de jongeren die bij hen in de leer komen vaak ook voor een stuk opvoeden.' Slechts veertig procent van de ondernemers vindt dat zijn stagiairs de juiste attitude hebben. (est)