'Didier Bellens heeft bij Belgacom uitstekend werk geleverd', vindt Luc Bertrand van AvH.

holdings

Luc Bertrand, de voorzitter van het directiecomité van Ackermans& van Haaren (AvH), stond gisteren desgevraagd stil bij de Belgacom-saga.'Onwaarschijnlijk hoe men met Bellens omspringt en hoe hij dagelijks in de kranten komt. Bellens is een briljante en hardwerkende man. Men onderschat het werk dat hij voor Belgacom gedaan heeft', zei Luc Bertrand. Hij zei dat de goede resultaten van Belgacom allerminst vanzelfsprekend zijn. De vraag is nu hoe het verder moet tussen Bellens en de hem eerder vijandig gezinde raad van bestuur.

Gevraagd naar het dossier-Fortis gaf Bertrand een genuanceerde visie. 'Ik geef Fortis het voordeel van de twijfel, maar ik hoop dat het snel opnieuw een cashdividend uitkeert.' Bertrand verwoordde het algemene gevoel in verband met ABN Amro. 'Fortis heeft gekocht op een moment dat de financiële cyclus net over zijn hoogtepunt was.' Bertrand zegt dat hij koersherstel verwacht zodra Fortis opnieuw een cashdividend uitbetaalt.

De koersval van bankaandelen als KBC maar vooral Fortis is een van de redenen waarom het eigen vermogen van AvH in de eerste jaarhelft lichtjes daalde, van 1,58 euro naar 1,566 miljard euro. AvH boekte in de eerste jaarhelft een nettowinst van 100,6 miljoen euro, een daling met 18%. Het resultaat van de deelnemingen (exclusief de private-equitymeerwaarde op Arcomet) steeg met 1%, naar 87,6 miljoen euro.

'We hebben geluk dat de baggergroep Deme zulke sterk stijgende resultaten boekte. De rest houdt stand', zei Bertrand. De bijdrage van Deme steeg met 56%, van 20,5 naar 32,1 miljoen euro. De operationele-cashflowmarge bedraagt 22%. 'Beter dan Boskalis.' Rent-A-Port van Marc Stordiau, 'een volbloed entrepreneur' volgens Luc Bertrand, bracht 2,7 miljoen bij.

In de financiële tak zakte de winst van Finaxis lichtjes, van 22,1 naar 21,5 miljoen euro. Dat is het resultaat van lichte vooruitgang bij Bank J.Van Breda en een lichte achteruitgang bij Bank Delen. Dat laatste is het gevolg van de moeilijke aandelenmarkten.

Bertrand verwacht voor AvH dit jaar een stabiel of mogelijk licht hoger courant resultaat. (pdd)

www.standaard.biz/avh