Lufthansa start overname Brussels Airlines
Foto: rr
Brussels Airlines zou zijn autonomie in de nieuwe alliantie kunnen behouden.

Lufthansa verwerft 45 procent van Brussels Airlines door een kapitaalinjectie van 65 miljoen euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwerft ook een optie om binnen twee jaar de overige 55 procent van de aandelen in te kopen. Brussels Airlines zou wel zijn autonomie bewaren binnen de nieuwe alliantie.

De voorzitter van de raad van bestuur van de Belgische luchtvaartmaatschappij, Etienne Davignon, verklaarde aan Belga dat de strategie van het bedrijf dezelfde blijft, 'maar in een context van synergieën, wat beter is'. 'De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss kon na de volledige overname door Lufthansa ook zijn naam, structuur en onafhankelijkheid behouden', aldus Davignon.

Vandaag is 70 procent van de aandelen van SN Airholding in handen van een veertigtal bedrijven die de opvolger van het failliete Sabena financierden. Onder hen heel wat spelers met weinig affiniteit voor de sector, zoals Fortis en De Persgroep. Zij zouden al langer op zoek zijn naar een uitstapmogelijkheid. De grootste aandeelhouder is Richard Branson. Hij kreeg de overige 29,9 procent van het bedrijf in handen toen Virgin Express en SNBA in 2006 samensmolten.

De woordvoerder van Brussels Airport, Jan Van der Cruysse, gaf te kennen dat de luchthaven blij is met 'elke situatie waarin een belangrijke speler van Brussels Airport een sterkere speler wordt'. Lufthansa en Brussels Airlines zijn de grootste twee spelers op de nationale luchthaven.

De geruchten rond een mogelijke overname van Brussels Airlines door het Duitse Lufthansa hingen al enkele maanden in de lucht. De laatste maanden kreeg de luchtvaartsector het hard te verduren. De hoge kerosineprijs deed de kosten torenhoog oplopen. Volgens cijfers van de internationale luchtvaartvereniging Iata gingen sinds het begin van 2008 al tientallen maatschappijen over de kop. Daarom voorspellen analisten dat grote luchtvaartallianties de markt zullen domineren. (adg)Blz. E1 Brussels Airlines in Duitse handen.