Bellens wacht hete herfst
Didier Bellens stemde gisteren in met alle loonvoorwaarden die de regering en de raad van bestuur hem wilden opleggen. reporters
Foto: © OLIVIER POLET
Didier Bellens mag Belgacom voorlopig blijven leiden, maar zijn zorgen zijn verre van voorbij. De vakbonden van Belgacom gaan volgende week een fikse loonsverhoging eisen. Tegelijk moet hij opnieuw met een vijandige raad van bestuur gaan onderhandelen.

Van onze redacteursWim De Preter

De soap rond Didier Bellens heeft een wending genomen die door de meeste waarnemers niet verwacht werd. Na lang palaveren stemde hij gistermiddag in met alle loonvoorwaarden die de regering en de raad van bestuur hem wilden opleggen: niet alleen de vermindering van zijn gewone loonpakket, waarover eerder al details uitlekten (DS 28 augustus), maar ook een lagere opzegvergoeding. Bellens neemt nu vrede met een 'gouden parachute' die één keer zijn vaste jaarsalaris (775.000 euro) bedraagt. Vandaag is dat zowat 8 miljoen euro.

Maar ook al heeft Bellens dan politiek groen licht gekregen voor een tweede mandaat van zes jaar, toch heeft hij zijn contract nog niet op zak. Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) stelde immers als voorwaarde dat hij met zijn raad van bestuur nog tot een akkoord komt over 'het geheel van de contractuele voorwaarden van de overeenkomst'. Met andere woorden: ondanks het akkoord over de looninlevering moeten er nog andere conflictpunten uitgeklaard worden, zoals de te volgen strategie en de bevoegdheidsverdeling tussen ceo en raad van bestuur. Pas als die overeenkomst er is, zal de regering het mandaat van Bellens officieel verlengen via een koninklijk besluit. Beide partijen hebben Vervotte wel meegedeeld dat ze verwachten tot een akkoord te kunnen komen. Het blijft nog onduidelijk of Theo Dilissen, wiens mandaat eveneens volgend jaar verstrijkt, vervangen zal worden als voorzitter van Belgacom.

Intussen krijgt Bellens volgende week al meteen een heikel dossier op zijn bord: het gemeenschappelijk vakbondsfront van Belgacom gaat een 'substantiële koopkrachtverhoging' eisen voor alle werknemers. De bonden gaan die eis op tafel leggen in het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, dat dinsdag begint. Daarnaast eisen de bonden werkzekerheid tot eind 2010 voor al het personeel van de dochterbedrijven (Proximus, Telindus en Skynet) die in de Belgacom-groep geïntegreerd worden. Dat is een vraag waar Bellens en de directie tot nog toe niet wilden op ingaan. Maandag komen alvast enkele honderden militanten van Belgacom in Brussel samen voor een informatievergadering.

De financiële implicaties van een algemene koopkrachtverhoging zijn groot. Belgacom telt ruim 17.000 personeelsleden en betaalde vorig jaar 1,12 miljard euro uit aan lonen en pensioenen. De bonden willen nog niet preciseren hoeveel opslag ze gaan vragen. Maar in combinatie met de aanpassingen aan de hoge inflatie van dit jaar kan de extra loonfactuur oplopen tot 100 miljoen euro, zowat een tiende van de jaarwinst van Belgacom.

'De laatste substantiële koopkrachtverhoging bij Belgacom dateert al van 1996, twaalf jaar geleden', zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV Transcom. Hij wijst er ook op dat de zwakkere economie tot een lagere verkoop leidt, waardoor dan weer de bonussen van de Belgacom-verkopers onder druk staan. Dat lokte al spontane protestacties uit. In het algemeen tonen de vakbonden zich wel tevreden over de herbenoeming van Bellens, omdat die continuïteit brengt in de sociale onderhandelingen.

Blz. 20 Belgacom verdient beter.

Blz. E3 interview minister Vervotte.