KPN slaat derde slag in België met aankoop Tele2
De Nederlandse telecomgroep KPN wordt nu ook op de markt voor breedbandinternet een uitdager van Belgacom. De speculatie over het lot van Scarlet Telecom neemt toe.

telecom

van onze redacteurKPN heeft met het Nederlandse bedrijf Versatel een overeenkomst bereikt over de overname van Tele2 Belgium en Versatel Belgium, die telecomdiensten aanbieden op respectievelijk de residentiële markt en de bedrijvenmarkt. Versatel is voor het grootste deel in handen van de Zweedse telecomgroep Tele2, die zich na viereneenhalf jaar volledig uit ons land terugtrekt.

Voor KPN gaat het om de derde Belgische uitbreiding in enkele weken tijd. De Nederlandse telecomgroep is bezig met de overname van de IT-groep Getronics, die ook in ons land een sterke poot heeft, en maakte nog maar pas de overname bekend van de Belgische telecomketen Allo Telecom.

KPN is al langer eigenaar van Base, de derde Belgische gsm-operator. Tele2 telt in ons land ruim 130.000 klanten voor snel internet via de telefoonlijn (adsl), goed voor een marktaandeel van bijna 6procent. Op de breedbandmarkt is het, samen met Scarlet Telecom, de enige serieuze uitdager van de marktleider Belgacom en van de Vlaamse kabelgroep Telenet.

Hoewel Tele2 België apart zal blijven bestaan, maakt KPN er geen geheim van dat het streeft naar een snelle en ruime samenwerking met Base. Op relatief korte termijn gaan beide bedrijven elkaars producten verkopen. Base zal nu ook productbundels kunnen aanbieden die mobilofonie en vastelijndiensten combineren. Telenet en Belgacom doen dat al: de eerste in samenwerking met Mobistar, de laatste via zijn mobiele filiaal Proximus.

KPN betaalt netto (gezuiverd voor cash en schulden) 95miljoen euro voor Tele2 België. De verkoop, die begeleid werd door de zakenbank Lazard, had ook interesse gewekt bij Scarlet en Telenet, dat vooral uit was op de bedrijfsklanten. KPN zegt evenwel niet van plan te zijn om die activiteit apart door te verkopen.

Analisten denken dat de verkoop kan leiden tot nog meer consolidatie op de Belgische telecommarkt. Daarbij wordt vooral gespeculeerd over een mogelijke verkoop van Scarlet, dat in ons land ruim 150.000 breedbandklanten telt, maar in moeilijke financiële papieren zit. Mobistar, de enige gsm-operator zonder substantiële breedbandpoot, wordt door sommigen genoemd als kandidaat-koper. Een ander mogelijk scenario is een verdere toenadering tussen Mobistar en Telenet.

Blz. E4-E5: Dossier.