Carmen Boschmans van KBC is specialiste in obligaties van groeilanden en selecteerde een aantal interessante individuele titels in ‘exotische' munten.

Beleggers kunnen zowel profiteren van een daling van de risicopremies op deze obligaties ten opzichte van Duitse staatsobligaties als van een appreciatie van de munten ten opzichte van de euro. Natuurlijk bestaat ook het risico op een omgekeerde beweging. Maar het lopende rendement op obligaties uit groeilanden ligt nu alvast een stuk hoger dan hier.

Dat vormt een buffer tegen mogelijke verdere rentestijgingen. Wel kiest Carmen Boschmans voor obligaties met een korte looptijd.

Centraal-Europa is in 2010 wat besmet geraakt door de schuldencrisis van de Pigs-landen: Hongarije en Polen kwamen onder druk. Daar ziet Boschmans opportuniteiten. Vooral de Poolse zloty is goedkoop gewaardeerd. De Poolse economie is heel competitief en de industriële sector profiteert van de export naar Duitsland. Door een belastingheffing op obligatieopbrengsten in Polen zijn nulcouponobligaties interessanter. Ook Turkse obligaties in lokale munt zijn aantrekkelijk. Voor een kortlopende obligatie in Turkse lira uitgegeven door EIB bedraagt het lopende rendement ongeveer 7%.

In Mexico kwam het herstel na de financiële crisis pas later op gang. De Mexicaanse peso bleef vorig jaar achter. Mexico volgt sterk de Verenigde Staten en zet nu een inhaalbeweging in. De Mexicaanse peso kan verder stijgen tegenover de euro.

Brazilië is een groeiland met sterke fundamenten en gezonde overheidsfinanciën. Obligaties in Braziliaanse real met een looptijd van minder dan 2jaar hebben een lopend rendement van ongeveer 9%.

Beleggen in ontluikende markten is natuurlijk niet zonder risico. De politieke risico's in landen zoals Turkije, Hongarije en Mexico zijn substantieel groter dan in ontwikkelde landen. Ook oplopende inflatie door hogere voedselprijzen kan aanleiding geven tot politieke instabiliteit. Politieke risico's blijven moeilijk voorspelbaar. Daarom adviseert Boschmans om zeker goed te spreiden over verschillende groeilanden, eventueel via een fonds.