Fortis gaat diep bij monsterkapitaalverhoging
Voor Fortis is de overname van ABN Amro nagelbijten tot de laatste dag.photo news
Foto: © Christophe Licoppe
Fortis heeft beslist de grootste kapitaalverhoging ooit door een Belgische groep door te zetten en betaalt daar een zware prijs voor. De raad van bestuur moet vanavond de knoop doorhakken.

banken

Van onze redacteurFortis heeft gisteren de formele kick-off gegeven van een 'monsterkapitaalverhoging van 13miljard euro' die doorgedrukt wordt in een klimaat van een maandenlange financiële crisis waarbij financiële aandelen massaal onder druk kwamen. Fortis probeert via een dubbele techniek de operatie te redden door een breed consortium van internationale en nationale banken bij de plaatsing te betrekken.

Die werden gisterennamiddag gevraagd om uiterlijk vandaag om 17uur aan te geven in welke mate ze bereid zijn om de plaatsing van nieuwe aandelen Fortis te garanderen.

Het gaat niet om een vrijblijvend antwoord of een oefening naar best vermogen maar om een hard engagement dat de banken moeten nemen.

Uiteraard kan in uitzonderlijke omstandigheden -bijvoorbeeld het opduiken van een nieuwe rush op een hypotheekverschaffer, zoals met de affaire Northern Rock de afgelopen dagen- bijgestuurd worden.

De operatie, die maandag zou starten, zal volgens waarnemers twee weken openstaan, wat lang is in de huidige volatiele markten. Het is bovendien een verrichting met voorkeurrecht, wat van nature een lange en zware procedure is.

Fortis, dat tegen 11oktober geld op tafel moet leggen voor de overname van ABNAmro, moet het kapitaal met zo'n bekwame spoed ophalen dat het niet anders kan dan een forse korting te hanteren die de bestaande aandeelhouders vrijwel 'automatisch aanzet om in te tekenen op het nieuwe papier'.

De renteverlaging waartoe de Federal Reserve eergisteren besliste, kwam dan wel als een geschenk uit de hemel na een periode van ongeziene druk op de banksector maar de bezorgdheid is verre van weg.

Merrill Lynch, die de verrichting leidt, had in de Financial Times laten verstaan dat een korting van 30% tot 40% noodzakelijk was om de kapitaalverhoging te redden. Zo ver zal het niet komen omdat daarin een behoorlijk stuk onderhandelingsmarge zat. Maar dat belet niet dat de boodschap duidelijk is: Fortis is verplicht een zware prijs te betalen om zijn deel van de grootste bankovername ooit te kunnen financieren. Door de substantiële korting komen er veel meer aandelen bij dan Fortis had kunnen denken toen het in de strijd om ABNAmro stapte waardoor zijn royaal dividendbeleid onvermijdelijk onder druk komt. 'Als een deal strategisch is, moeten aandeelhouders aanvaarden dat daar een prijs tegenover staat', zei een specialist gisteren.

De Fed-beslissing stuurde de koers van Fortis gisteren 4,17% hoger tot 26,5 euro (plus 1,06 euro), wat een noodzakelijke opsteker was na de cascade van slecht nieuws. Doordat de bankiers twee weken lang een hard engagement in de markt gestand moeten doen, is deze zwaluw niet van aard om de bezorgdheid weg te nemen.

Fortis heeft een breed consortium van banken in de arm genomen om een maximum aan plaatsingscapaciteit te mobiliseren. Dat betekent dat Fortis met zijn internationaal aandeelhoudersschap ook in de VS kleine en grote beleggers zal aanspreken. Naast Merrill Lynch zijn onder meer Rabo, ING, Dresdner, UBS en Mediobanca in stelling gebracht. Ook alle grote Belgische banken heten gemobiliseerd te zijn. Vanavond om 17uur zal Fortis weten hoe nat de banken de borst willen maken. Daarop zal de raad van bestuur van Fortis de knoop doorhakken zodat vrijdag de voorwaarden kunnen gecommuniceerd worden en de jacht op 13miljard euro vers kapitaal maandag kan starten.

ww.standaard.biz/abnamro

Blz. E12 Beleggers ABN Amro aan zet.