Drie gerenommeerde creaties staan dit seizoen op het repertorium van het Kortrijks Lyrisch Toneel (KLT). Het KLT is daarmee een van de belangrijkste amateurverenigingen in Kortrijk. De Lustige Boer is de opener.

De eerste productie, De Lustige Boer van Leo Fall, is er een die kan tellen. Het verhaal speelt zich af in Oberwang en in Wenen begin vorige eeuw.

Christiane Locufier van KLT: ,,De operette is gebaseerd op vrolijke maar ook ontroerende motieven, die het werk z'n volks karakter geven. De personages zijn raak getekend, juist zoals het Duitse boerenmilieu. Dikwijls wordt gezegd dat de muziek van dergelijke kwaliteit is, dat ze niet makkelijk wordt vergeten. Ze getuigt van rijke inspiratie, is origineel en vol frisse invallen. De dramatische tonelen zijn goed uitgewerkt en dat is een van de redenen van het blijvend succes. Tot de topnummers behoren zonder twijfel het ontroerende Ieder huisje heeft z'n kruisje en de meezinger Zijn wij ook maar boeren...

Het KLT is niet dood, hoewel voorzitter Luc Leleu niet ontkent dat er een moeilijke periode achter de rug ligt.

Leleu: ,,Daar had de verbouwing van de schouwburg veel mee te maken. We moesten uitwijken naar elders en onze vertrouwde stek opgeven. Onze abonnementen vielen terug. Maar we zijn dat stilaan te boven gekomen. Met 1.400 abonnees en gemiddeld vier- á vijfhonderd mensen in de zaal per voorstelling scoren we helemaal niet slecht. Je mag ook niet vergeten dat we mensen krijgen van ver buiten Kortrijk, bijvoorbeeld een hele kern trouwe leden uit Ieper.''

Dat het KLT het weer helemaal ziet zitten, bewijst de opvoering van De Zigeunerbaron van Johan Strauss. Dat stuk is nog nooit gebracht in Kortrijk. Met die productie mag het KLT volgend jaar trouwens naar het Blankenbergse casino. Ook dat is een primeur.

Tussenin, in de maand januari, speelt het KLT De graaf van Luxemburg, van Franz Lehar.

De Lustige Boer, telkens op zondagnamiddag om 14.45 uur in de Kortrijkse schouwburg. Speeldata: 18 en 25 november, 2, 9 en 16 december. Info en reservering: 056-23.98.55.