Desnoods moeten we ervoor de straat op maar buigen doen we niet. Onze school behoudt de naam De Duizendpoot. We hebben die zelf bedacht en er gaat geen ene poot vanaf.'' Zo reageren scholieren en leerkrachten van de Vijfse basisschool-met-die-naam op dreigementen vanuit een kinderopvang-met-diezelfde-naam in Antwerpen, en het verzoek het gebruik van de naam dadelijk stop te zetten. ,,Die naam is gedeponeerd voor de hele Benelux. Als centrum voor kinderopvang moeten we aan de normen van Kind en Gezin voldoen en we dulden niet dat anderen de naam van onze vzw gebruiken. Daar zitten té veel risico's aan vast'', luidt het vanuit de kinderopvang.

Rik Vanderhauwaert, die directeur is van de Vijfse vrije basisschool, heeft er geen schooloorlog voor over, minder nog een duur proces, om de naam De duizendpoot te behouden maar hij vindt het alvast een beetje zielig dat ze daar in Antwerpen, zo ver weg van West-Vlaanderen, moeilijk om doen. Te meer daar er ook in Opwijk een school bestaat die dezelfde naam draagt. Moet die dan ook geen proces aangesmeerd krijgen?


Té gek
Peter Neirynck, webmaster van de school in Vijve, liet voor de school domeinnaam www.duizendpoot.be aankopen. Neirynck: ,,Allicht heeft dat bij Heidi Piette, die in Antwerpen een vzw runt die aan kinderopvang doet, kwaad bloed gezet maar het ene kan toch moeilijk het andere gaan beïnvloeden? We zijn een school die onderwijs verstrekt en niet aan kinderopvang doet.''

Als leraar is hij alvast niet van plan om een duimbreed toe te geven, omdat de schoolnaam een keuze van de kinderen was. Het waren de eigen scholieren die tijdens een schoolparlement de wens uitten om de school een eigen, toffe naam te geven. Het waren de scholieren die beslisten. ,,Hebben kinderen dan echt geen inspraak meer in deze maatschappij?'' vraagt Peter Neirynck zich af. Meteen begon gisteren een petitie-actie via internet.

Ingaan op de eis van het registratiebureau uit Antwerpen, dat de naam geschrapt wil zien, zou de school ook een aardige duit kosten, want dan moeten ook alle emblemen en briefhoofden worden veranderd. ,,Té gek om los te lopen'', aldus nog directeur Rik Vanderhauwaert. Al wil hij evenmin naar de rechtbank stappen om het gelijk aan zijn kant te krijgen.

Vanderhauwaert: ,,Als het dan echt moet, maken we er desnoods duizend-en-één-poot van'', sakkert hij, waar Heidi Piette van de vzw voor kinderopvang er geen twijfel laat over bestaan dat er een proces van komt als ze in Vijve niet bijdraaien. ,,We hebben de naam van onze kinderopvangcentra gedeponeerd over de hele Benelux. Die is geregistreerd en niemand anders kan er zonder onze instemming gebruik van maken. In Antwerpen bestaat een schoenenzaak De Duizendpoot, maar daar hebben we geen bezwaar tegen. Een school is iets helemaal anders. Mocht daar niet worden gewerkt volgens de normen opgelegd door Kind en Gezin, dan kunnen wij daar nadeel van ondervinden. Overal worden we gezien als voorbeeld van hoe het met kinderopvang moet. We willen dat dat zo blijft.''