Bart PEETERS, ooit radioman, daarna steeds meer televisieman, heeft een soloproject klaar. ,,Zonder circus'' heet het liedjesprogramma. Met zijn gitaar en een lampenkap schuimt Peeters de komende maanden de Vlaamse culturele centra af. Op 21 november staat Roeselare in zijn agenda.

,,Mijn toneel geworden midlifecrisis'' beschrijft Peeters zijn soloproject. De man verdenkt zichzelf ervan op een keerpunt in het leven te staan. ,,Ik ontdek pas op 41-jarige leeftijd dat mijn natuurlijke biotoop in het theater ligt en niet tussen de andere entertainers op de nationale zenders. 150 mensen in een klein zaaltje of anderhalf miljoen voor de buis, ik besef nu dat dit geen artistiek verschil uitmaakt.''

Peeters schreef een pak nieuwe liedjes. Met wat luchtige bindteksten daar tussenin raakt het podiumbeest makkelijk aan een twee uur durend programma. Dat testte hij vorige maand uit in De Rataplan in Borgerhout. Gerodeerd en goedgekeurd, reist hij de komende maanden de Vlaamse kleinere podia af.

In deze one-man-show heeft Peeters genoeg aan een barkruk en zijn gitaar. Zien we hem op televisie meestal tussen de meest waanzinnige decorstukken, in ,,Zonder Circus'' vult hij het in het zwart gehulde podium samen met een simpele lampenkap. ,,Er moest toch iets theatraals in mijn optreden schuilen,'' verduidelijkt hij.


Kampvuur
Een kleinkunstprogramma kunnen we deze show niet noemen. Daarvoor speelt Peeters net iets te veel rock'n'roll. Iets meer Tom Robinson dan Miel Cools.

Wie wil kennismaken met de echte Bart Peeters, kan maar best een woordenboekje Nederlands-Antwerps bij de hand hebben. Bart staat al niet bekend als de best articulerende zanger van het land. Maar als hij in zijn bindteksten ook nog eens het Boechouts en het Antwerps vermengt, gaat voor een West-Vlaming al eens iets verloren.

De kersverse songs hebben als basis zijn autobiografie. Maar Bart zou Bart niet zijn als hij ook daar niet algauw de trappers zou verliezen. ,,Mijn liedjes zijn niet meer dan een trip met als vertrekpunt gebeurtenissen uit mijn eigen leven.''

Wie van pure muziek houdt, een wat moeilijke grap of woordspeling weet te appreciëren, wie die andere Bart Peeters wil leren kennen en tegelijkertijd zijn vertolking van de oud-BRT-baas Cas Goossens live wil meemaken, zal aan ,,Zonder Circus'' een leuke avond beleven. Een voorstelling met een hoog kampvuurgehalte.

  • Bart Peeters ,,Zonder Circus'' op woensdag 21 november om 20 uur in de schouwburg van CC De Spil in Roeselare. Tickets kosten 14,87 euro (600 frank). Info: 051-26.57.00.