Luc Gravez, directeur van rustoord Eden Park Seniorie , aan de Villalaan 17 in Erembodegem, kon dinsdagmiddag een Joegoslavische dievegge in de kraag vatten. Samen met drie kompanen, die wel konden ontkomen, stal ze juwelen uit de kamers van de bejaarden. De dievegge werd door de Dendermondse onderzoeksrechter Evi Muylaert aangehouden. De buit is weer terecht.

,,Even voor de middag meldde het personeel mij dat er verdachte vrouwen in het rustoord liepen'', vertelt rusthuisdirecteur Luc Gravez. ,,Samen met onze kok Frederic Van der Meirssche besloot ik meteen om hen op te zoeken. We bezochten meerdere appartementen, tot we de vier vrouwen op de tweede verdieping aantroffen. We spraken hen aan en wilden hen meenemen naar mijn bureau. Maar die mensen begrepen ons niet. Ik vroeg de kok om de politie te bellen. Toen ze echter het woord politie hoorden, kozen ze meteen het hazenpad.''

De vrouwen vluchtten via de brandtrap, op de hielen gevolgd door de directeur en de kok. Eén vrouw konden ze bij de kraag vatten, terwijl ze ook twee handtassen van de vluchtende dieveggen konden buitmaken. De drie andere vrouwen liepen de parking op en sprongen in een auto VW Polo met Duitse nummerplaat. Het personeel van het rustoord had ook al de achtervolging ingezet en kon één vrouw haar jas afhandig maken. De VW Polo konden ze niet tegenhouden zodat de drie dieveggen toch konden ontkomen.


Juwelen
De gearresteerde vrouw beweerde de 15-jarige Valentina D. uit Zagreb te zijn. Ze beweerde op een zigeunerparking in de buurt van Charleroi te verblijven. Een botscan wees evenwel uit dat de vrouw ouder was. Ook een controle van haar vingerafdrukken bracht meer duidelijkheid. Bleek dat de vrouw zesentwintig jaar oud is en dat zij eerder al voor soortgelijke feiten was veroordeeld. Onderzoek wees ook uit dat in Charleroi en omgeving geen zigeunerparking bestaat.

De buit is volledig gerecupereerd. De opgepakte vrouw had juwelen geroofd uit de kamer van Elisabeth F. Het slachtoffer was gaan eten in het restaurant van het rustoord en was vergeten haar kamerdeur te sluiten. De Joegoslavische dievegge had de juwelen verborgen in haar panty's, BH en handtas. Het ging om vier halskettingen, ringen, oorbellen en enkele gouden armbanden.

,,Het is de eerste keer dat bij klaarlichte dag zo'n feiten in ons rustoord gebeuren'', zegt directeur Luc Gravez. ,,We plaatsten deurpompen, maar de vrouwen waren slim genoeg om via de brandtrap te vluchten. Nochtans raden we de bejaarden altijd aan om hun kamerdeur te sluiten, zeker ook als ze naar het restaurant gaan. Sommigen durven dat echter al eens vergeten.''