DALLAS (bloomberg, reuters) -- Gedelegeerd bestuurder Don Carty van AMR Corp., de moeder van de wankelende luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden aan het personeel. Carty gaf toe dat hij een fout had gemaakt door de werknemers niet correct te informeren over gunstige pensioenplannen en bonusregelingen voor de bedrijfstop, op een moment dat het herstelplan werd goedgekeurd waarbij duizenden mensen moeten afvloeien en het personeel loonsverlagingen van 15 tot 23 procent moet slikken.

Twee vakbonden kondigden gisteren aan om een nieuwe stemming te organiseren over het herstelplan ter waarde van 1,8 miljard dollar. Ze vinden dat de werknemers zich in het licht van de nieuwe informatie opnieuw moeten kunnen uitspreken. Dat is slecht nieuws voor AMR, dat juist dankzij de goedkeuring van het herstelplan een gerechtelijk akkoord had kunnen afwenden. Als het plan alsnog zou worden afgekeurd, wordt zo'n akkoord (Chapter 11) onafwendbaar.

,,Onze financiële toestand is zo precair dat we ons geen enkele actie kunnen veroorloven die de uitvoering van het herstructureringsplan zou uitstellen of voorkomen'', zei Carty, die zelf 80 procent van zijn loon heeft ingeleverd. Een gerechtelijk akkoord zou verdere bezuinigingen op de loonkosten en meer ontslagen tot gevolg hebben, zei hij. De aandelen van AMR stonden gisteren op hun diepste punt 23 procent lager dan de dag ervoor.

De Transport Workers Union, die de mecaniciens en het grondpersoneel van American Airlines vertegenwoordigt, wil toch een nieuwe stemming organiseren. ,,Het bedrijf heeft zich niet gehouden aan de verplichting alle relevante informatie ter beschikking te stellen'', zei vakbondsman Jim Little. Ook de Association of Professional Flight Attendants wil een nieuwe stemming. De derde vakbond, de Allied Pilots Association, heeft nog geen beslissing genomen.