ABB. Verwacht in 2004 weer winst.
Vorig jaar heeft de Zwitserse-zweedse automatiseringsgroep ABB een nettoverlies van 767 miljard dollar moeten doorslikken, maar volgens topman Jürgen Dormann zal het bedrijf dit jaar opnieuw winst maken nadat het drie jaar zwaar in het rood is gegaan. De betere gang van zaken komt door de zware kostenbesparingen, de uitverkoop van bedrijven en de vooruitgang van de verkoop van automatiseringssystemen en installaties voor elektriciteitsproductie.


Carlsberg. Koopt partner Orkla uit.
De Deense brouwer Carlsberg heeft het aandeel van zijn Noorse partner Orkla in Carlsberg Breweries overgenomen voor 14,8 miljard Deens kroon. De verkoop van het belang van veertig procent dat Orkla in de brouwerij had, komt er na een conflict tussen Orkla en meerderheidsaandeelhouder Carlsberg Foundation over de te volgen strategie. Carlsberg maakte gisteren ook bekend dat de nettowinst het afgelopen boekjaar uitkwam uit op 956 miljoen kroon.


Daimler-Chrysler. Winstduik.
De Duitse autobouwer Daimler-Chrysler zag het afgelopen boekjaar zijn nettowinst terugvallen van 4,7 miljard euro tot 400 miljoen euro. De bedrijfswinst daalde van 6,9 miljard euro tot 5,7 miljard euro.

De terugval komt vooral op het conto van het Chryslerfiliaal in de Verenigd Staten en dochter Mitsubishi Motors. Het Mercedes-merk boerde wel goed.


Hanson. Zeventien procent minder winst.
De Britse bouwmaterialengroep Hanson heeft tijdens de eerste helft van het boekjaar 79,8 miljoen pond winst gemaakt. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder kon het bedrijf nog uitpakken met een winst van 95,8 miljoen pond.

De omzet bleef zo goed als onveranderd hangen op 2,04 miljard pond. De groep was vooral het slachtoffer van de zwakke dollar. Zowat de helft van de omzet wordt in de VS gehaald.


Nutreco. Duikt in het rood.
De Nederlandse voedingsgroep Nutreco heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 137,1 miljoen euro geleden. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder maakte de groep nog 68,2 miljoen euro winst.

De omzet van Nutreco viel met 3,6 procent terug. Vooral de daling van de zalmprijs -- Nutreco is 's

werelds grootste zalmkweker -- speelde de groep danig parten.


Reed Elsevier. Realiseert mooie winst.
De Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier heeft tijdens het afgelopen boekjaar 334 miljoen pond winst gemaakt.

Het jaar voordien bleef het winstcijfer nog steken op 181 miljoen pond. De omzet viel wel terug van 5,02 miljard pond tot 4,93 miljard pond.


Yahoo. Maakt niet langer gebruik van Google.
Het Internetbedrijf Yahoo zal niet langer op zijn website gebruik maken van Google als zoekrobot. Yahoo gaat Google vervangen door een eigen zoekrobot.


Zurich Financial Services. Boekt opnieuw winst.
Zurich Financial, de grootste Zwitserse verzekeraar, heeft het afgelopen boekjaar 2,1 miljard dollar winst gemaakt. De operationele winst steeg met 93 procent tot 2,3 miljard dollar.

In 2002 boekte het bedrijf nog een verlies van 3,43 miljard dollar. De winstcijfers zijn het resultaat van de herstructureringen die het bedrijf doorvoerde na dat zware verlies.