BRUSSEL -- Het chemie- en farmaconcern Solvay heeft met het Italiaanse Ausimont uitzicht op de belangrijkste overname uit zijn geschiedenis, vindt gedelegeerd bestuurder Aloïs Michielsen. De Solvay-topman ziet de overname van het Italiaanse chemieconcern als een essentieel onderdeel van de omwenteling bij de grootste Belgische chemie- en farmagroep.

Solvay is voor het Italiaanse industriële conglomeraat Montedison de favoriete gesprekspartner voor de verkoop van zijn chemiedivisie Ausimont en de tussenholding Agoria.

Ausimont is een bedrijvengroep met productie- en onderzoeksvestigingen in Europa en de Verenigde Staten, een jaaromzet van 600 miljoen euro en 2.000 werknemers. De Italiaanse chemiegroep is gespecialiseerd in de aanmaak van fluorverbindingen die onder meer gebruikt worden als koelmiddel.

Ausimont wordt door sommige analisten gewaardeerd op één miljard euro (ruim 40 miljard frank). Ter vergelijking: Solvay haalde in 2000 een omzet van 8,9 miljard euro en telt 32.000 werknemers.

-- Waarom is Solvay zo geïnteresseerd in Ausimont?

Omdat dit bedrijf perfect past in de strategie van Solvay die ik voorsta. Solvay moet groeien in farmaceutica en chemische specialiteiten en tegelijk het marktleiderschap nastreven in wat we doen. Ausimont is een specialist op het vlak van de productie van fluorproducten. Die activiteiten sluiten perfect aan op die van Solvay.

-- En hoever staat het met de uitvoering van die strategie?

Lukt de overname van Ausimont, dan mag je gerust spreken van een omwenteling van de Solvay-groep. Want enkele maanden geleden werd al een eerste belangrijke stap gedaan met de ruil met BP. Wij lieten onze polypropyleenproductie over aan BP. In ruil ging de chemiespecialiteitendivisie van BP naar Solvay. En de polyethyleenproductie van BP en Solvay werd samengebracht in een joint venture.

-- Hoe zwaar zal de combinatie Solvay-Ausimont wegen in de sector van de fluorproductie?

De productie van fluorspecialiteiten bij Solvay is goed voor een jaaromzet van 450 miljoen dollar (510 miljoen euro). Heel Ausimont haalt een omzet van 600 miljoen euro. Het grootste deel van die omzet wordt gehaald door de aanmaak van fluorspecialiteiten.

Solvay beschouwt fluorspecialiteiten als een groeimarkt. Er zijn heel veel mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen. En Ausimont besteedt veel aandacht aan het onderzoek naar nieuwe toepassingen.

Worden de onderhandelingen met succes afgerond, dan doet Solvay een serieuze stap in de richting van het leiderschap in dat chemiesegement.

-- Wanneer hoopt u de exclusieve overnamegesprekken met Montedison af te ronden?

Die gesprekken kunnen maanden in beslag nemen. Er wachten ons nog moeilijke onderhandelingen. Het gaat over heel veel geld en heel veel mensen.