BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- De schuldeisers van SIC, het coördinatiecentrum uit de failliete Sabena-groep, komen vandaag naar de rechtbank van koophandel om hun oordeel te vellen over het businessplan. Indien zij hun vorderingen niet laten schieten in ruil voor aandelen in een holding die onder meer zal participeren in DAT, is DAT failliet.

De curatoren hebben vorige week een overlevingsplan voorgelegd voor SIC, dat ook een element is in de overleving van andere Sabena-afdelingen als DAT en Technics. Indien de schuldeisers dat plan verwerpen -- want het betekent forse verliezen incasseren -- is de hele Sabena-groep ten dode opgeschreven.

Maar dan zijn de schuldeisers evengoed hun vorderingen kwijt. Daarom hopen de curatoren dat de schuldeisers-banken vandaag zullen instemmen met het businessplan. Dat vormt SIC om van coördinatiecentrum in een holding. Het voornaamste bezit wordt DAT.

Op vraag van minister van Sociale Zaken en Pensioenen Frank Vandenbroucke heeft de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) gisteren een speciaal telefoonnummer geopend voor toeleveranciers van Sabena, die in problemen zijn geraakt door het faillissement van de luchtvaartmaatschappij.

Deze regeling staat los van de maatregel die woensdag door minister van middenstand Rik Daems werd bekendgemaakt ten gunste van zelfstandigen die in dienst van de getroffen KMO's werken. Kmo's die het slachtoffer werden van het faillissement van Sabena, krijgen de mogelijkheid tot uitstel van betaling van de sociale bijdragen voor hun persoonlijk sociaal statuut als zelfstandige, voor het vierde kwartaal 2001 en het eerste kwartaal 2002.

Bijna 85 procent van de ongeldig geworden en niet-gebruikte tickets van Sabena en nagenoeg alle tickets van moedermaatschappij Swissair werden terugbetaald. Dat meldde de Union Professionelle des Agences de Voyages (UPAV), de Franstalige tegenhanger van de VVR donderdag in een mededeling.

Voor de klanten die hun ticket rechtstreeks bij Sabena bestelden, is er geen tussenkomst. Zij die hun geld nog niet hebben teruggezien, kunnen zich schuldeiser maken bij de curatoren. Er is echter weinig kans dat ze nog geld zullen recupereren, meent de UPAV. Voor de betrokkenen, onder andere zij die in volle vertrouwen boekten tijdens de periode van gerechtelijk akkoord of zij die vastzaten in het buitenland, is dat een kostelijke zaak en een administratieve lijdensweg. Andere maatschappijen blijken weinig geneigd erg toegeeflijk te zijn.