BRUSSEL -- Directie en vakbonden van de fuserende banken Dexia en Artesia/Bacob gaan volgende week opnieuw praten over de integratie van de kantorennetten. De directie stelt voor om zelfstandige bankagenten en medewerkers met een bediendenstatuut binnen hetzelfde netwerk te integreren. Maar de sociale gevolgen zullen dan wel zwaarder zijn, luidt het.

De directie stelde aanvankelijk voor om de bedienden van Bacob/Artesia te integreren in de Dexia-structuur met zelfstandige agentschappen. De bediendenbond LBC weigerde daarover te praten omdat de Bacob-medewerkers dan onder een minder voordelige cao zouden vallen.

Directievoorzitter Luc Onclin van Dexia Bank zegt de dialoog weer op gang te willen trekken met een ,,gemengde oplossing'', waarbij beide statuten naast elkaar kunnen bestaan. ,,Zoiets bestaat ook al bij de Fortis Bank en de BBL'', zei hij gisteren in een gesprek met de pers.

Maar hij voegt er wel één belangrijke voorwaarde aan toe: het uitgangspunt blijft dat elk agentschap moet voldoen aan de vooropgestelde normen van rendabiliteit en productiviteit. Waar er kantoren dicht moeten, zal dat één van de belangrijkste criteria zijn. In de praktijk betekent dit dat het Bacob-netwerk het meest bedreigd wordt.

Volgens de directie is het ook ,,mathematisch duidelijk'' dat de sociale gevolgen in dit model zwaarder zullen zijn voor het Bacob-personeel: natuurlijke afvloeiingen in het Dexia-net kunnen immers niet langer opgevangen worden door mutaties van Bacob-medewerkers.

Onclin toonde zich niet onder de indruk van de negatieve beursreactie na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, afgelopen dinsdag. Analisten hadden vooral vragen bij de hoge kosten van Dexia. Onclin wijt dat grotendeels aan het extra personeel dat tot vorig jaar werd aangeworven, maar dat nu door de zwakkere economische activiteit ,,overtollig'' blijkt. ,,Die mensen kan je niet onmiddellijk afdanken. Bovendien zitten er veel bij die op termijn een grote troef zijn voor de bank'', zegt Onclin.

De integratie van Dexia en Bacob/Artesia zit volgens de directievoorzitter op schema. De eerste kostenbesparingen op het terrein (zoals de stopzetting van huurcontracten en van nieuwe openingen van kantoren) zullen volgend jaar al hun effect hebben op de resultaten.

Ook voor de klanten heeft de fusie -- die overigens juridisch nog niet rond is -- al concrete gevolgen. Vanaf 15 december zullen de automaten in de Dexia-kantoren toegankelijk worden voor Bacob-klanten; omgekeerd gaat dat al enkele weken. Voor het Autosalon en Batibouw zullen beide instellingen identieke kredieten aanbieden.