BRUSSEL -- ,,De details van het plan dwarrelden als confetti door de city '', klonk het gisteren in de Britse pers. Het geheime document dat gewag maakt van een bod van Ice (Interbrew) op Zulu (South African Breweries) was niet alleen bij The Financial Times bekend. Een wel bijzonder brutaal georganiseerd perslek heeft Interbrew in verlegenheid gebracht.

De Britse krant The Independent deed een en ander uit de doeken. Het document dat opgesteld werd door Interbrews huisbankiers Goldman Sachs en Lazard, telde niet minder dan 40 pagina's. Minstens vier Britse dagbladen, de Franse krant Le Figaro , het persagentschap Reuters en de staatsomroep BBC kregen het document toegestuurd. ,,In een anonieme omslag, met afzender Parijs'', schrijft The Independent . Toch bracht alleen The Financial Times het nieuws uit.

Interbrew bevestigde woensdag dat het een mogelijke fusie met South African Breweries ,,analyseerde'', maar over het document bleven de tanden op elkaar. ,,Ik heb het niet gezien. Ik weet dus niet waarover het gaat'', zei secretaris-generaal Patrice Thys. Gisteren excuseerde de brouwer zich bij SAB-manager Graham MacKay, die de excuses aanvaardde.

Pijnlijk voor Interbrew waren vooral de details, die in de verslaggeving van de Financial Times te lezen waren. De verschillende opties voor een fusie werden in het rapport afgewogen. Er was sprake van een aandelenruil ter waarde van 4,6 miljard pond. Na de raad van bestuur van 3 december zou het bod formeel ingeleid kunnen worden. Samen zouden Interbrew en SAB de grootste brouwer van de wereld worden. De synergievoordelen werden evenwel omschreven als ,,relatief beperkt''.

In het begeleidende commentaar ging The Independent door het lint. Powell's belachelijke fusie verdiende om gelekt te worden'', luidde de kop. Zonder een duidelijke argumentatie werd de fusie afgedaan als nonsens. Een analyse die door de meeste analisten niet wordt gedeeld.

Wie is de afzender van de brief uit Parijs? En waarom deed hij het? Niemand die het weet. De concurrentie misschien, Scottish & Newcastle bijvoorbeeld, dat de deal wou blokkeren. ,,Onwaarschijnlijk'', zegt Tom Beyers van KBC Securities. ,,Als ze een tegenbod overwegen, dan stijgt de koers van SAB ook voor hen.'' Andere concurrenten misschien? ,,Wie zal het zeggen?''

De Financieel-Economische Tijd had het donderdag zelfs over ,,kwatongen die beweerden dat Interbrew het rapport met opzet gelekt had om te zien hoe de markten en concurrentie-autoriteiten zouden reageren.''

,,Ik vindt het een vreemd verhaal'', zegt Gerard Rijk die de biersector volgt voor ING Barings. ,,Ik denk dat ze hun adviseurs eens moeten bekijken. Maar dat ze een fusie met SAB bestuderen, vind ik een goede zaak. Meer nog, ik zou bijzonder ontgoocheld zijn als het niet deden.''