LONDEN (reuters, bloomberg) -- De vermeende plannen van Interbrew om een bod uit te brengen op collega-brouwer South African Breweries (SAB), heeft de gedelegeerd bestuurder van de Zuid-Afrikaanse groep ,,oprecht verbaasd.''

Naar eigen zeggen heeft Interbrew zich geëxuseerd bij SAB. En hij had de excuses aanvaard. ,,Onze strategie is robuust. We hebben geen grote, transformerende deal nodig'', zei MacKay nog.

MacKay deed die uitspraken tijdens een toelichting van de halfjaarresultaten van de groep. Die vielen lichtjes tegen, in hoofdzaak een gevolg van de zwakke Zuid-Afrikaanse munt.

South African Breweries genereert ruim 40 procent van zijn bedrijfswinst in Zuid-Afrika, maar het bedrijf heeft zijn hoofdzetel twee jaar geleden verhuisd naar Londen. De omrekening van de Rand erodeert de winststijging in het vroegere thuisland volledig.

Tegelijkertijd had MacKay ook nieuws uit het overnamefront. SAB kondigde gisteren de overname aan van de grootste brouwerij van Honduras. Tegelijkertijd sluit het een joint venture in El Salvador. Door de overnam, waarmee 537 miljoen dollar gemoeid was, wordt South African Breweries de grootste brouwerij in Centraal-Amerika.