BRUSSEL -- Met de komst van de euro zal de geldvoorraad in de kleinhandel nog groter zijn dan normaal. De winkeliers vrezen dan ook voor hun veiligheid. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, vraagt duidelijke afspraken met de lokale politie.

Vanaf 1 december draait de ,,subfrontloading'', de bevoorrading van de handel met euromunten en -biljetten, op volle toeren. Elke handelaar kan vanaf die datum bij zijn bank de starterskits -- een mix van muntstukken goed voor 240 euro-- afhalen, en ook muntrolletjes en biljetten. De bevoorrading van de grootdistributie loopt al geruime tijd en gebeurt via de geldtransporteurs.

Daardoor zal de geldvoorraad gevoelig toenemen. Vanaf 1 januari 2002 worden de handelaars bovendien aangespoord om in euro terug te geven, ook al betaalt de klant in Belgische frank. Het Belgisch geld dat binnenstroomt zal zich in de loop van de werkdag opstapelen, terwijl de winkeliers een extra voorraad eurogeld moeten aanleggen om de klanten te kunnen teruggeven.

De handelaars zullen in het begin ook vaker moeten pendelen tussen bedrijf en bank om het Belgische geld te deponeren en een nieuwe eurovoorraad in te slaan, met alle risico's vandien. Unizo pleit daarom voor extra blauw in de buurt van de winkels. De organisatie wil ook dat het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht geeft aan alle lokale politiezones om overleg te plegen met de lokale handelaars.

Volgens Benoit Van Houtte, eurocoördinator bij de federale politie, is dat overleg er al. ,,In een omzendbrief van 1 augustus gericht aan de burgemeesters en gouverneurs heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Antoine Duquesne, al aangedrongen op lokaal overleg. Er zijn al veel politiezones waar dat overleg plaatsvindt.''

Unizo start ook met een nieuw initiatief: de ,,eurobuddie''. Die is specifiek opgeleid om met europroblemen om te gaan. Volgende maand leidt de zelfstandigenorganisatie vijfhonderd uitzendkrachten van Adecco op. Zelfstandigen kunnen dan zo'n buddie in dienst nemen.