© rr
BRUSSEL -- De biljettenautomaten van Bancontact/MisterCash worden op oudejaar een achttal uren stilgelegd. In die periode zal het niet mogelijk zijn geld uit de muur te halen. Om middernacht worden de automaten opnieuw in werking gesteld en zullen ze eurobiljetten verdelen.

Dat de biljettenautomaten enkele uren buiten werking zullen zijn, is het gevolg van een verordening van de Europese Centrale Bank (ECB). Die wil absoluut niet dat er al eurobiljetten in omloop worden gebracht voor 1 januari 2002. Banksys, de organisatie achter Bancontact/MisterCash, heeft met de Belgische banken afgesproken dat de biljettenverdelers met eurobiljetten zullen worden gevuld wanneer de bankkantoren op 31 december hun deuren sluiten, rond drie á vier uur in de namiddag. Maar het zal enkele uren onmogelijk zijn geld uit de muur te halen, omdat de automaten buiten werking worden gesteld. Pas om middernacht worden de biljettenverdelers opnieuw geactiveerd.

Sommige private biljettenautomaten van de banken -- bijvoorbeeld KBC Matic of Self Bank van de BBL -- zullen wellicht nog wel blijven functioneren. Een aantal van die automaten bevatten twee cassettes. Een daarvan kan worden gevuld met frankbiljetten, de tweede met eurobiljetten. Vanaf middernacht zullen ook die automaten dan eurobiljetten beginnen verdelen.

De Belgische banken hebben de overheid gevraagd om de veiligheidsmaatregelen rond de geldtransporten en bankkantoren in de eindejaarsperiode te verstrengen. De banken vonden de eerst voorgestelde veiligheidsmaatregelen onvoldoende. Volgens de Belgische Vereniging van Banken (BVB) heeft de overheid waarborgen gegeven voor een betere coördinatie van de beveiligingsmaatregelen, onder meer door de medewerking van de lokale politie.

Volgens voorzitter Karel De Boeck van de BVB verlopen de voorbereidingen voor de invoering van de euromunten- en biljetten naar wens. Hij zei dat gisteren bij de voorstelling van het jaarverslag van de BVB. De meeste bankrekeningen zijn al omgezet in euro, zonder hinder voor de consumenten. Ongeveer dertig procent van de overschrijvingen verloopt al in euro. En De Boeck ziet geen reden om te vrezen voor een cash-crash door een tekort aan munten en biljetten.

De BVB blijft het evenwel moeilijk hebben met de beslissing van de Europese ministers dat grensoverschrijdende eurobetalingen niet duurder mogen zijn dan binnenlandse betalingen. Omdat de kosten voor de binnenlandse betalingen in België laag zijn en omdat de banken hier een efficiënt betalingssysteem hebben ontwikkeld, worden de Belgische banken door de maatregel zwaar getroffen. De tarieven voor grensoverschrijdende eurobetalingen zijn hoger omdat er meer kosten aan verbonden zijn. Karel De Boeck schat dat de Europese maatregel de Belgische banken ruwweg 160 miljoen euro kost, omgerekend bijna 6,5 miljard frank. Hij voorspelt dat sommige banken zullen weigeren om grensoverschrijdende eurobetalingen uit te voeren of zullen proberen de extra lasten te compenseren door de tarifering van binnenlandse betalingen te verhogen. ,,De Europese beslissing is nadelig voor de Belgische consumenten en discriminerend tegenover de Belgische banken'', zegt hij.