© epa
BRUSSEL -- Bij Alcatel Bell, de Belgische vestiging van het Franse telecomconcern, verdwijnen nog eens 320 banen. Dat heeft de directie gisterochtend aangekondigd tijdens een ondernemingsraad. Hoofdzakelijk bedienden en ingenieurs moeten verdwijnen in de Antwerpse vestigingen (Antwerpen, Edegem, Kontich).

De nieuwe jobsanering komt bovenop een eerdere herstructurering dit jaar, waarbij 278 vaste werknemers (hoofdzakelijk arbeiders) en 100 tijdelijke werknemers hun baan verloren. Dat was in de fabrieken van Geel, Gent en Hoboken. Bovendien heeft Alcatel ondertussen aangekondigd dat het zijn componentenfabrieken (wereldwijd) wil afstoten. In België gaat het om de fabriek in Gent (met een 250-tal werknemers) en Hoboken (met een 350-tal werknemers).

Nu komt daar een nieuwe saneringsronde bovenop, met 320 van de 4.420 banen bij Bell die nog eens verdwijnen. ,,Nu zijn de bedienden, ondersteunende diensten en de businessdivisies aan de beurt'', zegt woordvoerster Tru Lefevere. ,,Alcatel wil hiermee reageren op de verslechterende economie, en de moeilijke situatie van de telecomsector in het bijzonder.''

Alcatel heeft bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten al aangekondigd dat er wereldwijd 10.000 banen zouden sneuvelen (8.000 vaste werknemers en 2.000 externe consulenten). Het gisteren aangekondigde banenverlies in België is daar een concrete invulling van. Alcatel verwacht dat het dit jaar wereldwijd 5 procent minder omzet zal boeken dan vorig jaar. In plaats van winst zal er een aanzienlijk verlies geboekt worden, onder meer door herstructureringskosten.

Volgens Kristien Merckx, secretaris bij de bediendenbond BBTK, stellen de werknemers zich zeer grote vragen over welke toekomst er nog is bij Alcatel. ,,Minder dan 3 maanden na de afronding van een eerste herstructurering, komt dit er bovenop. Dat is een angstaanjagende trend. De directie heeft ons gisteren bovendien geen garanties kunnen geven dat het daarna afgelopen is.''

Volgens de directie is het ,,optimaliseren van de kostenstructuur'' nodig om zo een gezonde basis te leggen voor de toekomst. ,,Enkel op die manier kan Alcatel voort blijven investeren in de sterke, veelbelovende groeipolen, met name breedbandtoegangstechnologie en de nieuwe generatie van netwerken'', aldus de directie.