© ept
BRUSSEL -- De regering krijgt vandaag of dit weekend geen verslag van de raad van bestuur van De Post met een stand van zaken over de herstructurering. De raad van bestuur van vandaag is uitgesteld. Ook de tweede doorlichting, die van het college van revisoren, zal pas ten vroegste eind volgende week klaar zijn.

Naar aanleiding van de commotie die ontstaan was na uitspraken van Frans Rombouts, gedelegeerd bestuurder van De Post, over de mogelijke sluiting van 400 kantoren en 2 sorteercentra, vroeg premier Guy Verhofstadt vorige week woensdag een dubbele doorlichting van De Post. Hij vroeg binnen de tien dagen een verslag van de raad van bestuur met een stand van zaken van de herstructurering en de plannen hieromtrent voor de komende jaren. Er werden tien vragen overgemaakt aan de raad van bestuur, die normaal vandaag beantwoord zouden worden. Ten tweede moest het college van revisoren een audit van de financiële resultaten, in vergelijking met de vijf voorgaande jaren, voorleggen.

Gisteren kregen de bestuurders echter via fax te weten dat de geplande raad van bestuur werd uitgesteld. Een nieuwe datum was gisteren nog niet vastgelegd.

Dat hangt samen met het feit dat het college van commissarissen aan de regering heeft laten weten dat het onmogelijk is om de audit rond te krijgen tegen vandaag. De eerste resultaten zouden er ten vroegste eind volgende week kunnen komen.


Staking
Aan de dubbele doorlichting heeft de regering het lot van het management van De Post verbonden. Eerder raakte al bekend dat regeringscommissaris Hervé Schrans scherpe kritiek had geuit op de gebrekkige financiële rapportering bij De Post.

De regering moet niet alleen knopen doorhakken over het al dan niet aanblijven van het management van De Post, ze moet ook voor het jaareinde beslissen over het beheerscontract tussen de overheid en De Post. In de voorstellen voor dat contract, dat de dienstverlening vastlegt die De Post moet garanderen, vraagt Frans Rombouts voor 2002 377 miljoen euro (15,2 miljard frank). De begroting voor 2002 voorziet in 8 miljard frank, en er is geen ruimte om dat bedrag op te trekken.

De vakbonden mobiliseren vandaag de troepen voor een algemene staking in Vlaanderen. Het is de derde staking op rij in korte tijd: eerder waren al Wallonië en de regio Brussel aan de beurt. Vandaag zal u dan ook wellicht uw post niet of toch maar gedeeltelijk krijgen. De vertraging in de brievenbestelling kan nog enkele dagen aanslepen.