Bijna 1.400 kinderen uit het Eeklose basisonderwijs komen vanaf deze week met een gele fluo-kazuifel over hun jas naar school. Gisterochtend overhandigde de burgemeester van Samson, Walter De Donder, in een eivolle sporthal persoonlijk de fluo-hesjes aan de kinderen. De Donder maakte er een dolle bedoening van en lanceerde de slogan die van het Oostveld tot in Balgerhoeke te horen was: ,,Geef wat minder gas, want ik draag een gele jas!''

Eerst probeerden de échte burgemeester Erik Matthijs en onderwijsschepen Luc Vandevelde het jonge volkje toe te spreken, maar dit nochtans populaire duo raakte nooit boven het geroezemoes uit. De kinderen wilden niet de burgemeester van Eeklo, maar die van Samson zien. Toen De Donder uit de coulissen verscheen, brak de hel goed los.

,,Is het gevaarlijk om te fietsen in Eeklo?'', vroeg de Samson-burgemeester aan de meer dan duizend kinderen in de sporthal. De volmondige ,,Ja!!!''-kreet galmde minutenlang na en onderstreepte, voor zover nog nodig, het nut van deze actie.

Het fluo-kazuifelproject vindt zijn oorsprong in het dodelijke ongeval van Didier Christiaens, eind maart aan de vooravond van de paasvakantie. Op dat moment was de verkeerscel van het oudercomité van de Meidoorn al volop bezig met de voorbereiding van het fietspoolproject, waarvoor de provincie volledig gratis fluo-hesjes, fietshelmen, vlaggetjes, enzomeer ter beschikking stelde. Daarop aansluitend wilde de kersverse schepen van onderwijs Luc Vandevelde dit initiatief opentrekken naar alle scholen en onderwijsnetten van Eeklo.


Oogverblindend
Zo komt het dat gisterochtend alle lagere scholen en de derde kleuterklasjes van Eeklo naar de sporthal waren uitgenodigd om uit handen van de Samson-burgemeester hun persoonlijk fluo-hesje te ontvangen. Op het podium kwamen Walter De Donder en zijn hulpje-voor-een-dag Luc Vandevelde handen te kort om het jeugdige volkje van vestjes, drankjes en foto's met handtekening (van de Samson-burgemeester, wel te verstaan) te voorzien. Uiteindelijk werden de klasjes per school opgesteld en gebeurde de bedeling een stuk vlotter. Eens alle hesjes uitgedeeld, gaf het een indrukwekkend en (letterlijk) oogverblindend zicht: naast de Eeklose scholiertjes kun je niet meer kijken en dat is maar goed ook, één kruisje op de middenberm is er al één teveel. (EMV)