MONTREAL - Het vliegverkeer zal pas eind 2003 weer op het niveau staan van voor de aanslagen van 11 september. Pas een jaar later zullen de luchtvaartmaatschappijen financieel weer gezond zijn. Dat blijkt uit een rapport van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Het aantal passagiers dat het vliegtuig neemt, daalt dit jaar met 3 procent, meent de IATA. De daling komt voor het grootste deel voor rekening van de Verenigde Staten, waar veel mensen sinds de aanslagen huiverig zijn om weer het vliegtuig in te stappen.

Diverse luchtvaartmaatschappijen kwamen vorig jaar in grote problemen na de aanslagen in de VS, waarbij gekaapte vliegtuigen invlogen op de WTC-torens en het Pentagon. De luchtvaartindustrie heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 18 miljard dollar (18,1 miljard euro). Ongeveer 200.000 mensen raakten hun baan kwijt.

De markt zou zich pas volgend jaar herstellen. De IATA verwacht voor 2003 een groei van 6 procent, in de drie volgende jaren zal die 4 procent bedragen.

De IATA ziet wel al een positief signaal in de halfjaarcijfers die luchtvaartmaatschappijen buiten de VS bekendmaakten. Die ,,bemoedigende'' resultaten maakten dat de organisatie haar vooruitzichten voor dit jaar naar boven moest herzien.

Het herstel de voorbije zes maanden was het opmerkelijkst in Azië. In Europa is er sprake van een ,,beperkte consolidatie'', met nog steeds grote verliezen voor maatschappijen die transantlantische vluchten aanbieden. Het vliegverkeer herstelt het traagst in de VS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig