Tappen was tot nu toe iets dat alleen in café's gebeurde, maar dankzij Interbrew en Philips kan het binnenkort ook thuis. Of het een commercieel succes wordt, valt nog te bezien, maar de thuistap is in elk geval een aanwinst voor het Nederlands. Fraai allitererend, prettig compact en aan duidelijkheid niets te wensen overlatend.

Wordt thuistappen een nieuwe trend en duikt het woord binnenkort op in de dikke Van Dale? Moeilijk te voorspellen. De Nederlanders -- eerlijk is eerlijk, Heineken is de uitvinder van het concept -- doen in elk geval hun best. Zij kennen de thuistap al enkele maanden en tappen dat het een lieve lust is. Thuis dus. Vijfhonderdduizend vaatjes heeft Heineken al verkocht, goed voor acht miljoen pintjes. Gemiddeld heeft de helft van alle Nederlanders dus al een thuisgetapt pintje genuttigd.

Of het thuistappen ook in België aanslaat, weten we in november. Dan komt de Interbrew-thuistap op de markt. De voortekenen zijn niet goed. Thuistappen kost handenvol geld. Voor het toestel moet je al bijna 200 euro neertellen en het te tappen bier is dubbel zo duur als bier uit een flesje. Interbrew denkt dat de Belg zich daardoor niet zal laten afschrikken om thuis te gaan tappen. Een getapte pint zou namelijk superieur zijn aan een geschonken biertje. Koeler, frisser, schuimiger. En daar zou de consument wel wat voor over hebben. Uiteindelijk is een thuisgetapte pint altijd nog een stuk goedkoper dan eentje op café. En dat heeft de horeca dan weer aangegrepen om een kruistocht tegen de thuistap te ontketenen. Want worden de Belgische cafébazen niet door Interbrew zelf opgeleid in de edele kunst van het tappen? En nu moedigt diezelfde brouwer de amateur-tapper aan om, zonder grondige opleiding of degelijke kennis, met de bierkraan aan de slag te gaan. En van het schoonmaken van leidingen, dat in een café dagelijks gebeurt, heeft de thuistapper natuurlijk nog nooit gehoord. Als dat maar goed gaat. Over de slagzin waarmee de horeca de strijd tegen de thuistap voert, hoeft niet lang te worden nagedacht. Wie zijn biertje thuis tapt, tapt niet best.

Deze rubriek licht elke week een 'nieuw' woord of begrip uit de actualiteit.