Cancelled. Dat woordje verscheen de afgelopen dagen naast heel wat vluchten van British Airways op de tabellen in de Londense luchthaven Heathrow. De Britse luchtvaartmaatschappij moest de voorbije week meer dan tachtig vluchten schrappen. Duizenden reizigers bleven in chaos achter op de luchthaven.

De chaos bij BA was niet te wijten aan technische problemen of aan een staking. In het begin van de week werd een staking nog nipt vermeden door deels toe te geven aan de looneisen van het incheckpersoneel. Het management van de Britse luchtvaartmaatschappij moest met rode kaken toegeven dat het er niet in slaagde om voldoende personeel op te trommelen om de reizigers in te checken.

BA heeft de afgelopen drie jaar 13.000 werknemers laten afvloeien. Daardoor is de limiet blijkbaar bereikt. Daarenboven kampt de luchtvaartmaatschappij met een gigantisch probleem van absenteïsme. De gemiddelde BA-werknemer is 17 dagen per jaar ziek. Vooral in de zomer melden heel wat werknemers zich ziek.

Iedereen houdt zijn hart vast voor het verlengde weekend in Groot-Brittannië. Het laatste lange weekend van de zomer verleidt heel wat Britten tot een laatste zomeruitstap. Daar komt nog bij dat 160 werknemers van Eurostar vandaag willen staken. Eurostar heeft al laten weten dat de staking zijn dienstverlening niet in het gedrang brengt. En Network Rail plant dit weekend werken aan het Britse spoorwegennet.

Bij BA is het de komende dagen alvast alle hens aan dek. Zelfs het topmanagement, inclusief topman Rod Eddington, zal een handje toesteken. Ze zullen niet helpen bij het inchecken van het personeel omdat ze daarvoor niet opgeleid zijn, maar een praatje slaan met de aanschuivende reizigers om de sfeer op te meten.

Wisten deze week ook niet van welk hout pijlen te maken:

Mark Thatcher, zoon van de Iron Lady, die voor een poos achter iron bars verdwijnt.

Generatie 2016, de jong-liberale club die zichzelf plots maar een zootje vindt.

De groentekwekers, die ondanks alle steun ontroostbaar blijven.