Met de start van het nieuwe academiejaar kleuren de studenten alweer het Leuvense straatbeeld. Duizenden toekomstige juristen, economen en ingenieurs bevolken vanaf nu de gezellige binnenstad. Toch zijn er ook studenten die een minder voor de hand liggende richting kiezen. Tine de Betue (21) is licenciaatsstudente Arabistiek en Islamkunde, een richting die in de nabije toekomst wel eens aan populariteit zou kunnen winnen. Vooral dan met de naderende oorlog in Afghanistan.

Tine de Betue (21) werd enkele jaren geleden gebeten door de Palestijnse kwestie. Ze wou absoluut weten hoe het daar nu juist zat en trachtte sindsdien de situatie beter te begrijpen. Haar studiekeuze lag dan ook voor de hand: Arabistiek en Islamkunde.

,,De Arabische wereld en de Islam hebben me altijd gefascineerd. Vandaar mijn logische keuze, om me in die materie te verdiepen. Door de jaren heen heb ik heel wat geleerd over de Islam en dat maakt het voor mij wat makkelijker, om conflicten te begrijpen en in te schatten'', zegt Tine.


Zwart-wit
De gebeurtenissen van de laatste weken hebben Tine natuurlijk sterk geraakt. ,,Wat er zich de laatste weken op het wereldtoneel heeft afgespeeld, is bijzonder jammer voor het beeld van de Islam. De extremisten hebben ervoor gezorgd dat vele westerlingen nu wantrouwig staan tegenover de Islam. Ik vind dat jammer, want het Islam-geloof is eigenlijk vredelievend. Spijtig genoeg vullen fundamentalisten en verschrikkelijke regimes zoals de Taliban de leefregels van de Islam anders in. Nochtans hebben genoeg andere Islamlanden al bewezen dat het anders en beter kan.''

,,In Egypte is het bijvoorbeeld heel aangenaam toeven. Mijn tante woont daar en ikzelf ben er ook al een aantal keer geweest. Dankzij een campagne tegen terrorisme is de situatie daar de laatste jaren sterk verbeterd. Misschien is dat de manier om te strijden tegen het terrorisme '', vertelt Tine.


Afwachten
Het is nu afwachten of de populariteit van de universitaire richting Arabistiek en Islamkunde zal toenemen, door de naderende oorlog in Afghanistan. Voorlopig merkte de universiteit nog geen opmerkelijke toename van de inschrijvingen, maar net als Tine sluit men niet uit dat de richting de komende jaren aan populariteit zal winnen in geval van een langdurig conflict. ,,Ik denk wel dat de huidige gebeurtenissen invloed zullen hebben op de interesse en inschrijvingen. Ik hoop het trouwens. Op die manier verdwijnt het simplistische zwart-wit beeld dat vele mensen hebben van de Islam en dat kan de wereldvrede alleen maar ten goede komen'', aldus nog Tine. (BMK)