Beleggers die erop hadden gerekend dat de Duitse chipmaker Infineon het vertrouwen van de beurs wat zou opvijzelen, kwamen gisteren van een kale reis thuis. Het bedrijf maakte zijn derde opeenvolgende kwartaalverlies bekend en voegde er meteen aan toe dat het dit boekjaar (tot eind september) geen winst zal maken.

Gedelegeerd bestuurder Ulrich Schumacher had eerder gezegd dat hij de prijzen voor halfgeleiders aan het verhogen was, maar gisteren kon hij zich niet inbeelden ,,dat de prijzen van geheugenchips zoveel zullen herstellen dat we op jaarbasis opnieuw winstgevend worden''.

Een zware streep door de rekening van de beleggers, die de voorbije maanden bijna euforisch hadden gereageerd toen de prijzen voor geheugenchips bijna verdrievoudigden. ,,Schumacher lijkt nu te zeggen dat de prijzen wel stijgen, maar dat er nog geen echte toename is van de vraag, en dat baart de mensen zorgen'', zegt fondsbeheerder Morag Lenman van Lombard Odier & Cie.

De op een na grootste Europese chipfabrikant verloor in zijn eerste kwartaal (van oktober tot december) 331 miljoen euro, of 48 eurocent per aandeel. Een jaar eerder was er nog een winst van 280 miljoen euro of 45 cent per aandeel. De omzet zakte met 38 procent tot 1,03 miljard euro.

Het kwartaalverlies was wel iets lager dan analisten hadden verwacht, maar de negatieve vooruitzichten deden het aandeel gisteren de das om. Het noteerde om vijf uur 's avonds 2,6 procent lager op 22,78 euro, na een eerder verlies van bijna 5 procent.

Vanavond (na beurstijd in Wall Street) maakt STMicroelectronics, de grootste Europese chipfabrikant, eveneens kwartaalcijfers bekend.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.