PARIJS -- Speculeren op een zomer op zijn Belgisch of op een witte kerst: totnogtoe moest je daarvoor terecht bij gespecialiseerde bookmakers, maar vanaf volgend jaar kan het ook op de effectenbeurs Euronext. Die stelde gisteren haar eerste ,,weerindexen'' voor.

Euronext en de Franse meteorologische dienst Météo-France gaan onder de naam NextWeather een reeks indexen lanceren die het weer van de dag -- zoals de gemiddelde temperatuur en neerslag -- in één cijfer vatten. Vanaf volgend jaar komen er afgeleide financiële producten, zoals futures, die op die indexen gebaseerd zijn.

Met dergelijke producten zou je kunnen speculeren op het weer van morgen of volgende maand, maar daarvoor zijn ze natuurlijk niet in de eerste plaats bestemd. Wel zijn ze een nuttig instrument waarmee bedrijven die sterk van het weer afhankelijk zijn, zich financieel kunnen indekken tegen de grillen van moeder natuur. Brouwers of frisdrankproducenten bijvoorbeeld kunnen zich zo ,,verzekeren'' tegen het risico op een natte zomer, of energieproducenten tegen een extreem zachte winter.

NextWeather omvat momenteel één nationale en vijf regionale weerindexen voor Frankrijk (Ajaccio, Bordeaux, Lyon, Paris-Orly en Straatsburg). Het is de bedoeling om in september met aparte indexen te komen voor België en Nederland; daarna kunnen andere Europese landen volgen.

De weerindexen zijn zeker geen primeur van Euronext. Op de Amerikaanse buitenbeursmarkt (OTC) werd de voorbije drie jaar al voor zo'n 7 miljard dollar (8 miljard euro) in weerderivaten gehandeld. In Europa spreken we momenteel over amper 1 procent van dat bedrag. De Britse derivatenbeurs Liffe, die onlangs door Euronext werd overgenomen, heeft wel al enkele temperatuurindexen op de markt.

Volgens de initiatiefnemers bestaat er een zeer grote vraag naar dergelijke producten omdat het weer een enorme impact kan hebben op de bedrijfsomzet en -winst -- ,,nog veel meer dan wisselkoersrisico's'', aldus marketingdirecteur Vincent Remay van Euronext. Météo-France becijferde dat een daling van de gemiddelde wintertemperatuur met één graad leidt tot een toename van de energieconsumptie met 2 á 5 procent. Is het in de zomer één graad warmer, dan wordt er in Frankrijk tot 5 procent meer bier gedronken.