De internationale beurzen deden het gisteren nogal rustig aan. Wall Street bleef gesloten en bijgevolg viel er een stuk ,,leiding'' weg. Vooral in Europa was dat merkbaar.

Voor actie in Azië moest je gisteren in Taiwan zijn. De TWSE-index steeg er in één dag met maar liefst 5 procent, de grootste stijging in vijf weken. De oorzaak was de benoeming tot premier van Yu Shyi-kun, een politicus die naar verwachting veel aandacht zal hebben voor de bestrijding van de economische recessie. Taiwan Semiconductor Manufacturing profiteerde ook van berichten over de mogelijke opening van een fabriek op het Chinese vasteland. Het aandeel werd 6,5 procent duurder tot 90,5 Taiwan-dollar.

In Japan bleef de Nikkei vrijwel stabiel. Korea steeg met 1,3 procent onder impuls van de financiële sector.

In Europa presteerden de technologiewaarden opnieuw zwak. Enkel de voedings- en drankensector deed het goed. Een defensieve sector bij uitstek die gisteren ook mooie perspectieven kon voorleggen.

De Nederlandse voedingsgroep Numico pakte uit met een omzetgroei van 14 procent en voegde eraan toe dat de winst voor het afgelopen jaar ongeveer op hetzelfde peil zal uitkomen als in 2000. Geen slechte prestatie in de conjuncturele context van 2001, oordeelden de beleggers, en de koers van Numico schoot prompt met 10,7 procent omhoog.

In dezelfde sector klom Nestlé 1,4 procent nadat de investeringsbank Goldman Sachs had herhaald dat het aandeel een van zijn topfavorieten is in de sector consumentengoederen. Het Britse drankenconcern Diageo klom 1,73 procent.

De farmaceutische bedrijven, die ook een bij uitstek defensief karakter hebben, deden het heel rustig aan. Nogal wat beleggers vrezen dat de aandelen al flink overgewaardeerd zijn. Afgelopen jaar haalden zij een gemiddelde return van meer dan 20 procent.

Ook de technologiewaarden zijn overgewaardeerd, zeggen de beleggers. Nokia voerde de verliezerslijst aan met een koersduik van 5,6 procent. De jongste twee weken moest de Finse telecomreus al 18 procent inleveren. De investeringsbank Morgan Stanley verlaagde haar rating voor Nokia van neutraal tot underperformer.

Overmorgen maakt Nokia zijn resultaten bekend voor het afgelopen jaar. Een dag later pakt concurrent Ericsson uit met zijn winst- en omzetcijfers. Morgen zijn Lucent Technologies en Motorola al aan de beurt. In afwachting werden de meeste telecomwaarden meegesleurd door de negatieve spiraal waarin Nokia belandde. Ericsson zakte 2,4 procent, Alcatel 4,39 procent en Siemens ging 3,18 procent omlaag.

In de sector computerchips slaagde Infineon erin om zijn operationeel verlies tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar terug te dringen. Hogere prijzen speelden daarbij een belangrijke rol. Maar de directie blijft op korte termijn voorzichtig.

Infineon zakte 2,65 procent, Philips ging 1,7 procent omlaag, ARM Holdings verloor 2,73 procent, en STMicroelectronics, dat vandaag resultaten bekendmaakt, moest 3,13 procent lager.

Volgens DE investeringsbank Lehman Brothers is het tijd om winst te nemen in de technologiesector. De sector als geheel heeft weliswaar al 14 procent moeten inleveren tegenover het piekniveau van begin dit jaar, maar HIJ noteert nog steeds 54 procent hoger dan het dieptepunt waarop hij kort na de aanslagen van 11 september belandde. Hij putte toen moed uit een verwachte economische herneming waarvan de tech-aandelen volgens beleggers als eersten zouden moeten profiteren.

In eigen land presteerden de financiële waarden zwak, terwijl de chemieaandelen zich van hun betere kant lieten zien. Maar alle koersbewegingen bleven binnen nauwe grenzen. De Bel-20 zakte uiteindelijk een tikje.

In Amerika bleven de beurzen gesloten. De beleggers vierden er Martin Luther King Day.