PARIJS -- Het kredietratingbureau Standard & Poor's (S&P) voorspelt dat de financiële toestand van de Belgische verzekeraars dit jaar ,,stabiel'' zal blijven. De sterke groei van de markt voor levens- en gezondheidsverzekeringen compenseert de dalende marges en resultaten in de auto- en vastgoedsector, aldus een mededeling van S&P.

Hoewel de marges hoog blijven, staat de solvabiliteit van de verzekeraars onder druk doordat de aandeelhouders hogere dividenden vragen en door de kwakkelende aandelenmarkten -- waardoor de verzekeraars minder meerwaarden kunnen boeken op hun beleggingsportefeuille. Toch verwacht S&P-analiste Joëlle Drut niet dat dit de solvabiliteit sterk zal aantasten, omdat de reserves van de Belgische verzekeraars groot blijven in vergelijking met andere landen.

De technische reserves in de levensverzekeringen waren in 2000 goed voor alle provisies van de sector, tegenover 65 procent in 1995. Die stijging weerspiegelt de sterke stijging van de verkoop van levensverzekeringen, aldus Drut.