NEW YORK (afp) -- Kenneth Lay, de topman van de zwalpende energiereus Enron, verkocht zijn aandelenpakket enkele maanden voor het faillissement omdat hij geld nodig had om leningen terug te betalen. Dat heeft zijn advocaat gezegd in een gesprek met de New York Times.

De beslissing om Enron-aandelen van de hand te doen kwam er omdat Lay voor 4 miljoen dollar (4,46 miljoen euro) leningen moest terugbetalen die het bedrijf hem had toegekend. Die beslissing had niets te maken met het dreigend financieel debacle, zo zegt advocaat Earl Silbert in de New Yorkse krant.

Begin vorig jaar startte Lay met de systematische verkoop van aandelen. Dat leverde hem 21 miljoen dollar (23,4 miljoen euro) op. In juli hield Lay op met de uitverkoop. Op dat moment was het Enron-aandeel de helft van zijn oorspronkelijke waarde kwijt. ,,Hij dacht dat de koers van het aandeel terug zou gaan klimmen'', luidt de uitleg.

Werknemers van Enron kregen op 26 september een e-mail waarin Lay hen opriep om te investeren in het Enron-aandeel. Volgens de New York Times had hij erbij gezegd dat de marktwaarde van het bedrijf in het komende decennium met tenminste 800 procent zou toenemen.

Enron kwam begin december onder gerechtelijk akkoord. De financiële catastrofe ruïneerde tal van werknemers, die hun pensioenfonds met Enron-aandelen hadden gespijsd.