Heintje, de Tsjechische blind-date voor het Zoo-nijlpaard Hermien, is voorlopig nog wat mensenschuw. Hermien, die nog enkele weken in Planckendael blijft, lijdt zelf al jaren aan pleinvrees.

Het nijlpaardmannetje Hein -- ondertussen door de verzorgers Heintje herdoopt -- arriveerde gezond en wel in de Zoo. De reis vanuit de dierentuin van Dvur Kralowe in Tsjechië verliep vlotjes. De 3 ton zware kolos blijft voorlopig in quarantaine in de nieuwe villa voor Hermien en dat voor minstens vier weken. Ondertussen bekijkt dierenarts Francis Vercammen of Heintje geen besmettelijke ziekte heeft.

Tijdens deze wachtperiode blijft Hermien nog even in Planckendael. Ze verhuisde daar enkele maanden geleden naartoe. Zo konden de bouwvakkers haar villa, met een enorm buiten- en binnenzwembad, verbouwen.

Heintje toonde zich totnogtoe nog niet van zijn beste kant. Hij lijkt een beetje mensenschuw en komt niet uit het binnenzwembad. Slechts héél af en toe steekt hij zijn neusgaten boven water om lucht te happen.

Hermien, zijn toekomstige vrouw, lijdt zelf al jaren aan pleinvrees. Ze kreeg enkele jaren geleden een groot buitenperk maar durfde daar nooit op. Ook in Planckendael, waar ze een grote tuin kreeg, steekt ze haar kop zelden buiten.

In het nieuwe verblijf van de nijlpaarden, de moerasbiotoop, zijn er vijf slaapkamers voor nijlpaarden. Voorlopig blijft het bij Heintje en Hermien, in de hoop dat het klikt en ze aan gezinsuitbreiding werken.

Naast nijlpaarden komen er in de moerasbiotoop pelikanen, tapirs, moerasvogels, kikkers, insecten en reptielen. Deze nieuwe attractie gaat pas volgend seizoen open maar vanaf zaterdag 10 augustus kan het publiek al een eerste blik werpen. Voor vier weken, want dan gaat de villa van Heintje en Hermien opnieuw dicht. De bouwvakkers beginnen dan aan een enorme volière en het tapirhuis.