De wijkwerking Oud Oefenplein organiseert zondag een wedstrijd voor huisdieren. Onder de slogan 'Beste baasje, tofste troetel' gaat een jury op zoek naar de leukste combinatie buurtbewoner-huisdier. ,,Omdat huisdieren het sociaal contact en dus de leefbaarheid in onze wijk bevorderen, willen we ze positief in de kijker zetten'', zegt wijkmanager Lieve Van Rompay.

De hondenwedstrijd is de apotheose van een maandenlange werking rond 'huisdieren in de wijk'. De wijkmanager kaartte dat thema dit voorjaar aan omdat loslopende honden en hondenpoep voor steeds meer spanningen zorgden in de wijk.

,,Nogal wat bewoners hebben de gewoonte om hun hond ongecontroleerd uit te laten, ook waar kinderen spelen, en dat zorgt voor overlast'', zegt Lieve Van Rompay. ,,Daarom hebben we samen met de bewoners een aantal positieve maatregelen uitgedokterd. Er zijn sensibiliserende bordjes geplaatst en er komt een hondenpoepweide in de wijk.''

Omdat huisdieren echter niet alleen voor onheil zorgen maar ook een belangrijke sociale functie vervullen, wil de wijkwerking ze via een wedstrijd positief in de kijker zetten.


Drugshond
,,Huisdieren stimuleren buurtbewoners om elkaar op straat aan te spreken. Ze zijn een bron van sociaal contact en bevorderen op die manier de leefbaarheid van de wijk'', zegt Lieve Van Rompay. ,,In een buurt waar heel veel verschillende generaties en nationaliteiten samenleven, is dat geen overbodige luxe.''

Alle buurtbewoners met een huisdier kunnen aan de wedstrijd 'Beste baasje, tofste troetel' deelnemen. Een jury stelt elke eigenaar een aantal kennisvragen over zijn of haar troetel, maar ook leuke belevenissen met het huisdier kunnen een prijs opleveren. Bedoeling is de leukste combinatie buurtbewoner-huisdier uit te kiezen.

25 buurtbewoners schreven zich in voor de wedstrijd. Diverse Mechelse dierenspeciaalzaken zorgden voor de prijzenkast. Hondenschool 't Kefferke houdt een demonstratie, net als de hondenschool van de federale politie, die de kwaliteiten van een drugshond demonstreert. (SCS)

  • 'Beste baasje, tofste troetel', zondag 4 augustus van 14 tot 17 uur op het Plein-der-Verenigde-Naties in Mechelen.