Er komt een onderzoek naar de kwaliteit van een aantal kamers in een woning aan de Hoogstraat. Dat bevestigt waarnemend burgemeester Koen Anciaux (VLD-NVA). ,,Er is een PV opgemaakt omdat het gebouw er staat zonder bouwvergunning. Ik heb ook een onderzoek bevolen naar de woonkwaliteit van de kamers.'' De bewoners zelf zijn tevreden met hun woonst.

Het gaat om een gebouw achter een zaak in de Hoogstraat. Er wonen een achttal mensen, voornamelijk asielzoekers. Het wooncomplex is slechts enkele jaren geleden opgetrokken. ,,Voorheen is met het dossier niets gebeurd, maar nu is er toch een proces-verbaal opgesteld'', weet Anciaux. ,,We weten niet precies in welke staat het gebouw is, maar ik heb intussen wel gevraagd om een kwaliteitsonderzoek te houden. We kunnen nu zeker nog niet spreken over huisjesmelkerij, maar we mogen de eigenaars ook de kans daartoe niet geven. Het onderzoek moet uitwijzen of alle wettelijke voorschriften gevolgd worden.''

De bewoners van het pand klagen in elk geval niet over de woning. Sommige kamers zijn al groter dan andere, maar de huurders klagen niet. ,,Wij wonen hier graag, met acht mensen samen. Wij komen uit Irak, Iran en Koeweit en leven vredig onder hetzelfde dak'', zegt Ali Reso uit Iran. Buurman Kadr Achmed Devallied uit Irak is eveneens tevreden met zijn kamer. ,,Wij hebben hier geen problemen, alles is in orde. We zouden het jammer vinden als we zouden moeten verhuizen.''

De kamer van Ali Reso is een kleine 10 vierkante meter, een raam heeft hij niet. De kamer van Kadr Achmed is groter en heeft een douche. ,,Wij hebben een nette kamer, het is hier proper en we kennen iedereen die hier woont. De meesten spreken ook gelijkaardige talen, maar vanaf september gaan we opnieuw Nederlandse les volgen'', zegt Kadr.

In de keuken merk je meteen dat de bewoners Nederlands willen lezen. De meeste voorwerpen hebben een naamkaartje met het enkelvoud en het meervoud van het voorwerp, een vaas, twee vazen . ,,We hopen dat alles in orde komt en dat we hier kunnen blijven wonen'', zegt Ali Reso.