De scouts van Sint-Victor vieren hun zeventigste verjaardag met een Eurocamp. Vierhonderd verkenners van veertien tot zeventien jaar uit zeventien Europese landen krijgen tot 10 augustus een uniek kamp aangeboden op het domein van de para's in Tielen.

,,Het is ons derde Eurocamp. Het eerste vond plaats naar aanleiding van ons gouden jubileum. Dat werd zulk een meevaller dat wij ook bij onze zestigste verjaardag een internationaal kamp organiseerden. Thans zijn we tien jaar verder. Zes jaar lang hebben wij er met onze groep naartoe geleefd, wafels en taarten verkocht, fuiven georganiseerd.

Elke deelnemer betaalt 125 euro maar wij hebben een begroting van pakweg zeventigduizend euro'', zegt woordvoerder Philip Matheussen. Met haar tweehonderd leden vormen de scouts van Sint-Victor een van de sterkste en actiefste jeugdverenigingen in Vlaanderen. ,,Elke scout droomt ervan eens in zijn leven deel te nemen aan een jamboree, een wereldbijeenkomst van scouting. Slechts weinigen zijn uitverkoren. Reden waarom onze voorgangers twintig jaar geleden een Eurocamp organiseerden. Sommigen van ons waren er tien jaar geleden al bij.''


Europees
Finland, Estland, Zweden, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen, Ierland, Engeland, Portugal, Spanje en onze buurlanden zijn van de partij. Op 31 juli werden de 21 groepen opgehaald in de lucht- en de zeehavens. Anderen komen met de autobus of de auto naar Tielen.

Philip Matheussen: ,,Bedoeling is dat wij de werking en het beleid van de groepen in heel Europa leren kennen door samen te spelen, te eten, taken uit te voeren, het kampvuur, een dagje Brugge, Bobbejaanland en Zilvermeer, een tweedaagse overlevingstocht in de Ardennen, een stadsspel in Turnhout. De taal is natuurlijk een handicap maar we hebben ook handen en voeten om ons uit te drukken.''


Koks
Een vijftigtal medewerkers, onderverdeeld in werkgroepen, hebben elk hun eigen taak. ,,Iedereen weet tot in de details wat, waar en wanneer er iets moet gebeuren. Autobussen en kaarten bestellen, sjorhout, eten, spelmateriaal, prullen en prulletjes aanvoeren, de medische dienst uitrusten, 69 tenten ophalen en opstellen. We kunnen gelukkig rekenen op het stadsbestuur, het leger, bedrijven en sponsors. Zestien koks zorgen ervoor dat niemand vermagert.

In tegenstelling tot een jamboree volgt iedereen hier hetzelfde programma. Dat betekent dat we telkens met minstens vierhonderd man op stap zijn. Uiteraard steken de leiders van onze gastgroepen wel een handje toe. Dat we een week voor en na ons Eurocamp de handen volhebben, begrijp je wel. We hebben het er graag voor over want we genieten zelf ook mee. (AVZ)

  • Wie interesse heeft voor scouting, het Eurocamp wil bezoeken en jeugdherinneringen wil ophalen, wordt uitgenodigd op de bezoekdag van zondag 4 augustus van 13.30 tot 17 uur. Alle landen stellen zich op een originele manier voor.