Een inbreker die tijdens de nacht van donderdag op vrijdag in de Kwantum aan de Hotelstraat in Oevel-Westerlo een slag wou slaan, heeft er wellicht rugpijn aan overgehouden. Toen hij werd betrapt, probeerde de inbreker zich te verbergen op het valse plafond. De kartonnen platen waren niet berekend op het gewicht van de dief. De inbreker maakte een zware val maar slaagde er toch in om te ontkomen.

,,De inbreker heeft eerst met twee zware betonstenen de ruit van de toegangsdeur stuk geslagen'', aldus Hilde Sannen van Kwantum. ,,Het alarm is afgegaan zodat we verwittigd werden. Toen onze medewerker ter plaatse kwam, dacht hij aan vandalisme omdat het gat in de deur erg klein was. Vrij gerust opende hij de deur, maar hij schrok toen bleek dat er nog wel degelijk iemand in de winkel was.''

De inbreker was al even bang en probeerde te ontkomen door zich te verstoppen. Het valse plafond was duidelijk een foutieve keuze. ,,Toen hij door het plafond zakte en in de rekken terechtkwam, moet hij zich beslist pijn hebben gedaan'', zegt de winkelverantwoordelijke. De dader slaagde er toch in te voet weg te vluchten voor de politie ter plaatse kwam.

Buit leverde de tuimeling volgens de eerste vaststellingen niet op. Hilde Sannen: ,,Geld is hier 's nachts niet te vinden. Wat materiaal betreft, zijn onze waardevolle spullen doorgaans ook erg zwaar. Minder interessant dus voor inbrekers. Het is wel duidelijk dat de boef de kassa's viseerde. Alles werd doorzicht en de cash-boxen onder de laden werden geopend.'' Voor Kwantum was het de eerste maal dat er 's nachts ongewenste bezoekers opdaagden.


Hit-and-run
Vermoedelijk dezelfde dader gooide rond drie uur, eveneens met een steen, de toegangsdeur van de elektronicazaak Vanden Borre aan de Snelwegstraat aan diggelen. Beide zaken liggen op ongeveer één kilometer van elkaar. ,,Het was een echte hit-and-run'', zegt een medewerker. Een steen gooien, snel naar binnen lopen om doelgericht - in ons geval de geldlade - mee te graaien en gauw weer verdwijnen.'' De omvang van de buit is niet bekendgemaakt, maar die zou eerder beperkt zijn. Getuigen zagen ook hier een persoon te voet wegvluchten. De lege geldlade werd even later in de buurt van de brug over het Albertkanaal teruggevonden.

Voor Vanden Borre is het niet de eerste inbraak. ,,Om ramkraken te voorkomen, hebben we betonnen paaltjes voor de etalages geplaatst. Tegen stenen kan je weinig beginnen tenzij je rolluiken rond het gebouw hangt.''


Alarm
Rond hetzelfde tijdstip drong een onbekende drie kilometer verder de schoenenzaak Brantano aan de Lammerdries in Olen binnen. Een betonsteen verbrijzelde het glas van een uitstalraam. Dit keer ging het alarm niet af. De dader drong de winkel binnen maar verliet die even later zonder buit. De diefstal werd pas in de loop van de ochtend ontdekt.