Wie betaalt de veerman?

De Belgische schizofrenie is nergens zo zichtbaar als in de literatuur. In de Vlaamse media bestaat nauwelijks aandacht voor Franstalige Belgische schrijvers. En omgekeerd blijft de Vlaamse literatuur in het Zuiden een blinde vlek. Onder het motto Op het zuiderterras wil de Antwerpse Boekenbeurs die kloof helpen dichten. Over het diepe water dat onze literaturen scheidt en de penibele situatie van de Franstalige Belgische uitgevers spraken wij met Luc Pire en Luce Wilquin van de gelijknamige uitgeverijen. Twee roeiers tegen de stroom.

Op een eerste verdieping aan de Brusselse Lesbroussartstraat huist de jonge uitgeverij Les Editions Luc Pire. Enkele tientallen covers van fondsboeken hangen als keurig ingelijste trofeeën aan de wand. Terechte trots, want aan elke nieuwe publicatie is nog altijd een gevecht voorafgegaan.

,,We bespelen een piepkleine markt van vier miljoen Franstalige Belgen,'' vertelt Luc Pire. ,,Dit terwijl elk jaar twintigduizend nieuwe titels uitkomen bij Franse uitgeverijen die over schier onbeperkte ...

Niet te missen