De aandeelhouders kozen in Brussel drie nieuwe bestuurders. Die moeten nu nog naar Utrecht.

De aandeelhouders van Fortis verkozen gisteren Jozef De Mey, Georges Ugeux en Jan Zegering Hadders tot nieuwe bestuurders. Maar zij kunnen alleen benoemd worden wanneer ze morgen ook op de algemene vergadering in Utrecht een meerderheid van de aandeelhouders achter zich krijgen.

Eigenlijk moesten de aandeelhouders zich gisteren uitspreken over de kandidatuur van zeven nieuwe bestuurders. Maar bij het begin van de algemene vergadering kondigde voorzitter Jan-Michiel Hessels aan dat drie van hen zich wilden terugtrekken wanneer de aandeelhouders de redding van Fortis zouden verwerpen. Het ging om Ludwig Criel en Guy de Selliers de Moranville, die waren voorgedragen als bestuurder door de Fortis Holding, en Philippe Casier, de kandidaat van Deminor-VEB.

Na de nipte neen-stem van de aandeelhouders over de redding, moest er dus nog maar over vier kandidaat-bestuurders gestemd worden. De Mey, die was voorgedragen door Ping An, haalde het, net als Ugeux en Zegering Hadders, beiden kandidaat op de lijst van Deminor-VEB. De Mey en Zegering Hadders kregen meer dan 90procent ja-stemmen. Over de kandidatuur van Ugeux was er heel wat minder eensgezindheid. Hij haalde slechts 56,75 procent.

De vierde kandidaat die was voorgedragen door Deminor-VEB, Dirk Van Daele, werd met 41,12 procent van de stemmen zelfs niet verkozen. Waarom is niet duidelijk. Pierre Nothomb van Deminor zei achteraf aan het persbureau Belga dat Risk Matrix, een adviseur van institutionele aandeelhouders, een negatief advies over hem had gegeven. Maar op het moment van de stemming hadden veel aandeelhouders ook al de zaal verlaten.

Als de benoeming van de drie verkozenen morgen in Utrecht bevestigd wordt, vormen zij samen met Karel De Boeck, de ceo van Fortis, en de vervanger van Louis Cheung (Ping An), de nieuwe raad van bestuur van de Fortis Holding. De Boeck en Cheung waren de enige bestuurders die verkozen raakten op de woelige raad van bestuur van Fortis begin december, waar onder meer Etienne Davignon werd weggestemd.

Omdat er daardoor te weinig bestuurders benoemd waren, moest de oude raad van bestuur aanblijven, aangevuld met De Boeck.

Cheung, die al in de 'oude' raad van bestuur zat, gaf op 1februari zijn ontslag. Ping An zou echter het recht hebben om hem te vervangen zonder stemming.

Hoeveel van de gisteren verkozen bestuurders ook verkozen moeten worden in Utrecht om een nieuwe raad van bestuur te kunnen samenstellen, is niet duidelijk. Het corporate governance-charter van Fortis zegt niet hoeveel bestuurders er minstens moeten zijn, wel dat het er hoogstens17 mogen zijn. Een meerderheid van de bestuurders moet niet-uitvoerend zijn. (kdr)