'De staat is een sterke aandeelhouder'
Filip Dierckx.blg
Foto: © DIRK WAEM
'De klanten moeten zich niet ongerust maken', zei Filip Dierckx, ceo van Fortis Bank.

'Iedereen die neen gestemd heeft en voorstander is van het behoud van het beslissingscentrum van Fortis Bank in België, zou nu met zijn spaargeld naar Fortis Bank moeten gaan om de bank overliquide te maken', zei een voormalig hoger kaderlid van Fortis Bank. Naast solvabiliteit is liquiditeit vandaag het sleutelgegeven. Filip Dierckx, ceo van Fortis Bank, zei gisteren dat Fortis Bank een van de sterkste solvabiliteitsbuffers heeft van alle Europese banken.

'En ook de liquiditeit is aan het verbeteren. De ondersteuning van BNP Paribas is de jongste weken in belangrijke mate afgenomen. De liquiditeitspositie is verbeterd. Fortis Bank kan alleen verder', zei Dierckx. De belangrijkste uitdaging voor Dierckx is de klanten die maandenlang van de overheid hebben te horen gekregen dat een neen-stem bijzonder zorgelijk is, te kalmeren. 'Ik dank het personeel van de bank die zich al die tijd is blijven inzetten', zei Dierckx gisteren in een reactie aan de VRT.

Het neen betekent dat er voorlopig inzake aandeelhoudersstructuur niets wijzigt. 'De overheid blijft eigenaar van Fortis Bank voor 99,99% en daarmee hebben we een sterke aandeelhouder', zei Dierckx. Hoe het nu verder moet met BNP Paribas is voorlopig onduidelijk. Sommigen verwachten dat BNP Paribas wegloopt wegens de juridische onzekerheid.

Voor de bank is het van belang dat men weet waar men aan toe is: een staatsbank of toch een onderdeel van een Franse bank. 'Men moet vrij snel tot een besluit komen. Dit mag niet blijven duren', zei Dierckx.

Fortis Bank maakte afgelopen jaar wel een groot verlies maar dat had vooral te maken met puur boekhoudkundige afboekingen op de gedwongen ontmanteling van de Nederlandse dochters (onder meer ABN Amro). De onderliggende winst was circa 1,2 miljard euro groot. Uit eerdere analyses blijkt dat Fortis Bank in normale omstandigheden een winstcapaciteit heeft van 1,7 miljard euro. De bank omvat ook een vermogensbeheerder, de Bank van de Post, Fintro, en buitenlandse dochters waaronder Fortis Bank Turkije. (pdd)