Fortis-drama op de Heizel
De woede van de Fortis-aandeelhouders richtte zich gisteren tegen Etienne Davignon.isopix
De aandeelhoudersvergadering van Fortis op de Heizel bracht het drama van de aandeelhouders soms pijnlijk scherp in beeld.

De aandeelhouders van Fortis gaven gisteren in Brussel voor het eerst uiting aan hun verdriet, frustratie en woede. Het contrast met de meer zakelijke bijeenkomst in Utrecht was groot. Het drama van Fortis is dan ook vooral een Belgisch drama, waarbij veel landgenoten verarmd zijn. Sommigen zijn hun kapitaal waarvan ze leefden kwijt.

Zelfs de Nederlander Jan-Michiel Hessels, die de vergadering leidde, was even geraakt door het getuigenis van een zekere Ferdinand. Die was het gros van zijn jaarinkomen, 22.000 euro Fortis-dividenden per jaar, kwijt. Bij de Luikse furie, Philippe Bodson, liep er zelfs even een traan over zijn wang. Bodson heeft hard geknokt om nog iets te redden bij Fortis, maar zijn pogingen faalden nadat de Nederlandse overheid woordbreuk had gepleegd en de Belgische overheid daarop niet anders kon dan Fortis over te laten aan BNP Paribas.

De woede concentreerde zich op de persoon van de 76-jarige Etienne Davignon wegens zijn vriendschap met Maurice Lippens. Hij werd nipt weggestemd, terwijl hij het een dag eerder in Utrecht nog nipt gehaald had. Davignon werd niet alleen weggestemd, hij werd ook flink uitgescholden. Al van bij de aanvang van de vergadering, toen hij de zaal binnentrad, was de toon gezet: luid boegeroep. Een contrast met Utrecht waar scherpe vragen gesteld werden, maar het er voorts 'netjes' aan toeging. In Brussel was het emotioneler. Kreten als 'het is een meute honden, onbenullen, broodroof en naar de gevangenis' vielen voor de camera's.

De aandeelhoudersvereniging Deminor sprak over een historische dag. Het is voor het eerst dat aandeelhouders van zo'n grote groep er in slagen om het zittend bestuur een nederlaag toe te brengen. De contradictie is dat, doordat in Brussel niet het minimum van drie bestuurders werd verkozen, de oude voltallige raad in het zadel blijft en zelfs wordt uitgebreid met één persoon (ceo Karel De Boeck). Die uitgebreide raad van bestuur stevent af op drie nieuwe aandeelhoudersvergaderingen. Eén op 19 december in Brussel om over de continuïteit te stemmen, en één in Utrecht en Brussel eind januari om een nieuwe raad te verkiezen. (pdd)Blz. 2 commentaar.

Blz. E1-E3 dossier.